Vánoce skončily. Kam se vypravit na výlet?
Spousta hradů a zámků nabízí vánoční prohlídky. Například Sychrov. Foto: Sychrov

Vánoce skončily. Kam se vypravit na výlet?

27. 12. 2018

Ne všichni mizí o Vánocích na horách a právě pro ně jsou zde tipy, co mezi Vánocemi a Silvestrem zajímavého podniknout a kam se podívat.

Štěpánská koleda v Rožnovském skanzenu
Na Štěpána, 26. prosince, je možné vyrazit do Dřevěného městečka rožnovského skanzenu na štěpánskou koledu. Vystoupí zde koledníci, kteří svým zpěvem popřejí všem "štěstí, zdraví, pokoj svatý" stejně jako kdysi dávno jejich předchůdci. Koncerty se konají ve 13:00 a 15:00 a zazpívá zde ženský pěvecký sbor „Polajka“ a gajdošská muzika „Hudci z pasek“.

Vánoční prohlídky města Kašperské Hory
Až do 30. prosince se v Kašperských Horách konají tematické noční prohlídky města s průvodcem. Vedou přes náměstí a na další zajímavá místa a návštěvníci se zahřejí šálkem horké kávy, čokolády nebo moštu. Dozví se také zajímavé informace o vánočních zvycích a tradicích na Šumavě a podívají se na ukázku výroby vánočních ozdob ve sklářské huti, ale také na dva největší skříňové betlémy v České republice.

Na svařák na Staroměstské náměstí
Zajděte si v klidu na vánoční trhy v Praze na Staroměstském náměstí. Davy turistů už trochu zeslábly a pražské trhy v malebné kulise historického centra jsou nejkrásnější v Česku. Svařené víno, punč, pečené kaštany, klobásky a trdelníky prodlouží příjemnou atmosféru vánočních svátků. Stánky jsou otevřené do 22 hodin, ty s občerstvením i později. Další vánoční trhy se budou v Praze konat na Výstavišti Holešovice, Havelském náměstí, Tylově náměstí, Náměstí Míru, Jiřího z Poděbrad a na Náměstí Republiky. Trhy končí 6. ledna.

Ostrava: výstava betlémů na hradě
Slezkoostravský hrad v Ostravě zve na 17. ročník výstavy betlémů. Ta letošní prezentuje velké množství unikátních historických i současných betlémů z řad profesionálních a amatérských autorů. K vidění jsou betlémy vyrobené z nejrůznějších materiálů - ze dřeva, perníků, šustí, keramiky, papíru, pálené hlíny.  Vystaveny budou tzv. Třešťské betlémy, autora Tomáše Pavlíka z Ivančic, část sbírkových betlémů z Muzea Jindřichohradecka a nebudou chybět ani velkorozměrové keramické betlémy paní Brygity Simky z Polska. Pro velký zájem návštěvníků bude opět vystavena sbírka historických papírových betlémů Tomáše Faltyse z Prahy. Střední škola řezbářská z Tovačova se bude prezentovat prací svých studentů  velkou dřevořezbou Svaté rodiny. Výstava se koná do 5. ledna.

Zimní prohlídky hradu Švihova
Do 30. prosince bude otevřený hrad Švihov, který nabízí zimní prohlídky. Vybírat bude možné z několika okruhů – zimní prohlídkový okruh, nový okruh s věží, okruh pro handicapované. Navštívit je také možné výstavu o Půtovi Švihovském, čož byl významný diplomat na přelomu 15. a 16. století.

Vánoční prohlídky Sychrova
Do Silvestra je také možné navštívit zámek Sychrov, jehož interiéry budou vánočně vyzdobené a doplněné o původní historické betlémy a vánoční stromečky s originálními ručně malovanými ozdobami. Nebude chybět cukroví, betlémy a také dárky, které nacházely děti Rohanů pod stromečkem. Prohlídky trvají padesát minut.

Večerní prohlídky v jihlavské zoo
Trochu jinou návštěvu nabídne jihlavská zoo 27. a 28. prosince a to od 19 hodin. Na programu jsou nejen zvířátka, ale také na řada překvapení. Program je určený pro rodiny s dětmi a letošním tématem bude „Jak si pejsek s kočičkou dělali dort“.

Hodnocení:
(5.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.