V Hroznové Lhotě objevili
33 hrobů z doby bronzové

V Hroznové Lhotě objevili
33 hrobů z doby bronzové

4. 10. 2012

V Hroznové Lhotě na Hodonínsku našli archeologové při stavbě rodinného domu 33 hrobů z doby bronzové.

Poté, co odborníci v červenci a srpnu odkryli při přípravě inženýrských sítí pětatřicet hrobů, nyní jich při stavbě rodinného domu a jeho zázemí objevili dalších třiatřicet. Archeolog hodonínského Masarykova muzea Jaromír Šmerda srovnává čerstvé nálezy hrobů z doby bronzové s jedním z nejvýznamnějších nálezů poslední doby - langobardským pohřebištěm v Kyjově.

"Mysleli jsme si, že na tuto jižní stranu už bude koncentrace hrobů odeznívat, ale je to přesně naopak. Pravděpodobně jde o druhé nejrozsáhlejší pohřebiště na Moravě z období nitransko-unětické kultury," řekl Šmerda.

Podle něj je unikátní hřbitov v Hroznové Lhotě srovnatelný s pohřebišti na jihozápadním Slovensku, ve kterém dosahuje počet hrobů až několika stovek. "Právě tato oblast měla největší koncentraci této kultury. Přesah byl ale i na východ Moravy," dodal Šmerda s tím, že mezi kosterními nálezy se objevily měděné vlasové ozdoby, prstýnky, náramky, kostěné válcovité korálky či drobné skleněné korálky.

archeologie objevy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...