Šikana a týrání seniorů. Jak se jim bránit?
Případů šikany seniorů přibývá

Šikana a týrání seniorů. Jak se jim bránit?

20. 12. 2018

Nedostatečná úcta, špatné mezilidské vztahy, honba za majetkem. To jsou faktory, které vesměs stojí za týráním seniorů. Případy tohoto typu jednání se množí stále více.

Senioři se stávají terčem útoků nejen v domácím prostředí, ale i na veřejnosti. Příčinu rostoucího násilí je možno hledat v ekonomickém a sociálním napětí ve společnosti.

Česko patří k nejrychleji stárnoucím zemím v Evropě. Stát bohužel na tuto situaci reflektuje jen velmi pomalu. Naprostá absence řešení sociálního bydlení a pomalá výstavba seniorských zařízení se stává neúnosnou. Statistiky uvádějí, že v České republice nyní čeká na umístění v domovech důchodců na 60 tisíc lidí. Většina z nich potřebuje pravidelnou pomoc nebo dokonce lékařský dohled.

Jejich rodiny nejsou schopné potřebnou péči zabezpečit. Děti musí vydělávat a starají se o rozvoj své vlastní nové rodiny. Mezigenerační soužití je naprosto narušeno. Osmělost a mizivá komunikace s lidmi přinášejí neblahý výsledek v podobě toho, že si lidé přestávají vážit sami sebe, nedůvěřují si a ztrácejí schopnost rozhodovat se. V tu chvíli se stávají lehkou kořistí pro násilníky. Když se k tomu přidá nemístná tolerance hrubého jednání, je problém na světě. Růst těchto případů umožňuje ve značné míře i lidská lhostejnost. Nevšímáme si takového jednání nejen na veřejnosti, ale například i v okruhu širší rodiny.

Je třeba seniory podporovat v udržení samostatnosti včetně té ekonomické a naučit je vymezovat se proti nevhodnému chování. Stud za to, že si nechci stěžovat, že mi někdo ubližuje, ač je to osoba velmi blízká, není na místě. Špatné zacházení se nezmění samo od sebe. Čekat na nápravu je zbytečné. Je zapotřebí obrátit se o pomoc buď v rámci rodiny, nebo na dobře fungující instituce jako jsou linky důvěry či přímo policie ČR, které zajistí anonymitu týraného.

Co dělat, když se stanete obětí či svědky kany, vydírání či týrání?

- Nečekejte, že se situace zlepší. Jednejte okamžitě!
- Obráťe se co nejrychleji s žádostí o pomoc na Polici ČR
- Využijte institutu vykázání  - Policie je oprávněna jako prevenci násilí vykázat útočníka na dobu 10 dnůz bytu či domu
- Podejte na násilníka trestní oznámení
- Návrh na vydání předběžného opatření soudem – opuštění společného obydlí - trvá 1 měsíc, max. na 6 měsíců. Získání času na vyhledání jiného bydlení – pronájem, domov pro seniory

Podívejte se na příběj pana Ludvíka:

edukativní video psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%