Jak požádat o vdovský důchod
Jak a kde požádat o vdovský důchod

Jak požádat o vdovský důchod

25. 1. 2019

Vdovský důchod je dávkou z důchodového systému, která má zmírnit výpadek příjmu po úmrtí manžela. Vdovský důchod nenáleží po druhovi ani po registrovaném partnerovi. Obdobou vdovského důchodu pro muže je vdovecký důchod.  

Vdova má nárok na vdovský důchod po zemřelém manželovi, který:  
- byl poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, nebo
- splnil ke dni smrti podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod anebo zemřel následkem pracovního úrazu (nemoci z povolání).  

Vdovský důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela. Po uplynutí této doby má vdova nárok na vdovský důchod, jestliže:
- pečuje o nezaopatřené dítě,
- pečuje o dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby ve stupni II až IV,
- pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na pomoci jiné osoby ve stupni II až IV,
- je invalidní ve třetím stupni,
- dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.
- Nárok na vdovský důchod vznikne znovu, jestliže se splní některá z uvedených podmínek do dvou roků po zániku dřívějšího nároku na vdovský důchod.  

Žádost o vdovský důchod
Žádost o vdovský důchod podává vdova na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ), příslušné podle místa trvalého bydliště vdovy. K dispozici není žádný tiskopis nebo formulář žádosti o vdovský důchod – žádost sepisuje do počítače přímo pracovník důchodového oddělení.  

Pokud byl zemřelý poživatelem starobního nebo invalidního důchodu předkládá vdova k žádosti:  
- občanský průkaz,
- oddací list,
-úmrtní list.  

Pokud zemřelý nebyl starobním nebo invalidním důchodcem, doporučujeme před podáním žádosti navštívit OSSZ – nebude třeba dokládat doby pojištění, které již má Česká správa sociálního zabezpečení v evidenci. Obecně je třeba doložit následující doklady zemřelého:  
- doklady o studiu/učení – výuční list, maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom,
- vojenská knížka nebo propouštěcí list,
- potvrzení o všech dobách v evidenci úřadu práce,
- evidenční list důchodového pojištění (poskytne zaměstnavatel, jestliže byl zemřelý v době smrti zaměstnaný).  

Dále je třeba doložit: V případě, že vdova dosud nepobírá starobní nebo invalidní důchod, musí doložit také rodné listy dětí. Je-li vdova zaměstnaná, dokládá potvrzení zaměstnavatele dle § 83 zákona č. 582/1991 Sb., také za sebe (stačí potvrdit bod 1 – srážky ze mzdy).  

Výpočet vdovského důchodu
Vdovský důchod se skládá z tzv. základní a procentní výměry. Výše základní výměry vdovského důchodu v roce 2019 činí 3.270 Kč měsíčně – vývoj základní výměry důchodu v minulosti naleznete zde. Výše procentní výměry vdovského důchodu činí 50 % procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu třetího stupně, na který měl nebo by měl nárok manžel v době smrti. Výši vdovského důchodu tedy ovlivňují výdělky a doba pojištění zemřelého. Vdovský důchod se skládá ze součtu základní a procentní výměry.   Vdovec má nárok na vdovecký důchod za stejných podmínek jako vdova na vdovský důchod.  

Další detaily o vdovském/vdoveckém důchodu můžete najít na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ČR nebo České správy sociálního pojištění. Výši vdovského/vdoveckého důchodu si také můžete spočítat na kalkulačce, například zde.

 

Podívejte se na příklad paní Jany:

důchody edukativní video ovdovění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.