Zubní hygiena pro starší a pokročilé
Ilustrační foto: ingimage.com

Zubní hygiena pro starší a pokročilé

23. 12. 2018

Péče o zuby nás provází (skoro) celým životem. Starší generaci zasáhla vlna důrazu na zubní hygienu a doporučované specializované ošetření až v dospělosti. A přiznejme si, že jsme se zpočátku ošívali, když nás náš zubař začal posílat na proceduru zubní hygieny.

Brali jsme to jako další, spíše zbytné náklady. Při ceně se možná ošíváme i dnes, ale že je důležité mít zuby spravené a k tomu i důkladně čisté, abychom předcházeli dalším komplikacím, tomu už většinou věříme. A uvědomujeme si, že k přibývajícím vráskám nemusí nutně patřit i umělý chrup.

Dentální hygienistika je profese velice mladá. Obor vznikl počátkem 20. století v USA a do Evropy se šířil postupně a docela pomalu od 20. let. O opravdový rozvoj dentální hygieny se zasloužilo až Švýcarsko, kde vznikla v roce 1973 první specializovaná škola. U nás byla zahájena výuka tohoto oboru v roce 1996, tedy opravdu nedávno.

Základem dentální hygieny je odstranit ze zubů nánosy, povlaky, zubní kámen, pigmenty, zkrátka všechno, co tam nepatří. Neméně důležité je každého individuálně školit ve způsobu, jak má o své zuby pečovat. To vše platí nejen pro děti a mladé lidi, ale pro všechny generace.

„Pacienty ve vyšším věku trápí nejvíce pokročilá chronická parodontitida,“ dělí se o své zkušenosti dentální hygienistka Bc. Barbora Benediktová a dodává: „Na druhou stranu si právě tito pacienti více uvědomují důležitost vlastního chrupu, proto i péče o něj se stává cílevědomější a urputnější. Často se jim daří progres nemoci výrazně zpomalit či zastavit.“

Co bychom si měli zapamatovat?
Při odborné dentální hygieně dochází k důkladnému vyčištění chrupu včetně parodontálních kapes a k zahájení léčby zánětu dásní, čímž se zastaví postup onemocnění. Nejdůležitější je ovšem domácí péče, která je pro průběh onemocnění zásadní.

Návštěva ordinace zubní hygieny by měla proběhnout 2x ročně, při léčbě chronické parodontitidy zpočátku i častěji dle dohodnutého léčebného plánu.

V případě celkové snímatelné náhrady na obou čelistech odpadá návštěva ordinace zubní hygieny, ale je vhodné nadále docházet na pravidelnou kontrolu ústní dutiny ke stomatologovi (2x ročně). 

Protetické náhrady je třeba udržovat v čistotě. Při nedostatečné domácí hygieně hrozí zdravotní komplikace a také finanční ztráty.  

„Správná zubní hygiena má na zdraví zubů významný vliv, i když jsou ve hře i jiné faktory. U všech věkových kategorií pomáhá udržet zuby zdravé, u těch starších pak prodlužuje dobu, kdy mají úplně nebo alespoň částečně vlastní chrup. Proto v rámci našich preventivních programů přispíváme našim klientům na zubní hygienu 400 Kč ročně,“ informuje Jan Mates z Vojenské zdravotní pojišťovny ČR.    

Co zuby ohrožuje:

ZUBNÍ PLAK (bakteriální plak) je měkká a do jisté míry neviditelná vrstva, která se tvoří na zubech a hlavně na okrajích dásní. Usazují se zde také mikroorganismy způsobující rozklad sacharidů na organické kyseliny, které spolu s bakteriálními enzymy odvápňují sklovinu, což způsobuje zubní kaz.  

ZUBNÍ KÁMEN se tvoří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak již nelze odstranit za pomoci zubní pasty a kartáčku. Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Zubní kámen nezpůsobuje bolest, ale je příčinou zánětu dásní a ten už bolestivý je.  

PARODONTITIDA je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů, který je tvořen dásní, ozubicí, cementem a alveolárním výběžkem. Toto onemocnění může skončit až ztrátou zubů. Příčinou je působení mikroorganismů, jejichž množení podporuje zubní plak a zubní kámen.            

zdraví zuby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.