Vycházka po okolí Zlatých Hor – vánočně zimní
Foto: autorka

Vycházka po okolí Zlatých Hor – vánočně zimní

28. 12. 2018

Letošní Vánoce byly bílé, ale také nakonec na blátě, takže předpověď počasí každopádně vyšla. Bylo od každého trochu.
Štědrý den byl opravdu štědrý, u nás od rána sněžilo. I příští den byl veskrze zimní. Po obědě mě dcera, která bydlí v Olomouci, vylákala na procházku do lesa. Od chvíle, co se tam začalo kvůli kůrovci kácet ve velkém, jsem se tam neodvážila, protože pohled na mýtiny mi rve srdce. Navíc jsou zplundrované všechny známé cestičky a les je plný osekaných větví, ale i vyvrácených stromů, které nepokáceli těžaři, ale vyvrátily vichry, které dokonávají dílo zkázy.
Nicméně tentokrát všechno milosrdně přikryl sníh a my se mohly kochat jen běloskvoucí zimní krásou.
Prošly jsme sídlištěm k dětské léčebně, která je během Vánoc opuštěná, ale na jednom z balkónů každoročně svítívá stromeček. Za léčebnou se prostírají už jen lesy. Na křižovatce jsme se vydaly k Hadí louce. Začalo se stmívat a z temných mraků také vydatně sněžit. Musely jsme dávat dobrý pozor na cestu, místy to bylo o zlomkrk, místy jsme procházely mírně zamrzlými a sněhem zapadanými kalužemi. Sníh i led nám pod nohama pěkně křupal, sněhové vločky se mi lepily nejen na brýle, ale také na fotoaparát. Užívaly jsme si přírody, ale také toho, že jsme v ní spolu. Měly jsme několik možností, kudy z lesa ven, ale nakonec jsme se rozhodly vrátit jinou cestou zpět k léčebně, kde na nás opět čekal rozsvícený stromek. Ještě pár snímků na rozloučenou a rychle domů, do tepla, na dobrou kávu a něco sladkého k ní.
Pavel jen nechápavě kroutil hlavou, co se nám na té slotě tak líbilo, a šel vařit kávu.
My věděly své a já jsem ráda, že jsem se nechala zlákat.

Dodatek k projektu Do stovky:

Protože na mapě se mi nepovedlo vyznačit trasu, kterou jsme prošly, pro ty, které baví číst a hledat v mapách, rozepíšu jednotlivé kroky: Vyšly jsme od křižovatky ulic Na Sídlišti a Wolkerovy, pak odbočily doleva na Sadovou, po ní pokračovaly po Sokolské a dále Lázeňskou. V téměř pravoúhlé zatáčce jsme z ní odbočily doprava a po vyčárkované pěšině odbočily doprava, prošly Hadí loukou, lesem k průmyslové zóně a odtud prudce doprava zpět na Lázeňskou (vyšly jsme u léčebny). Přešly jsme přes křižovatku na Sokolskou, z ní na konec Mánesovy a po Wolkerově domů. :-)

Můj příběh Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%