Čas na skrblíka
Foto: autorka

Čas na skrblíka

6. 1. 2019

Konečně je tady zima a sem tam sněží i v nížinách (tedy i v té naší Polabské). Člověka to ven moc neláká, i když ví, že by si občas tělo na čerstvém vzduchu protáhnout měl. Dokonce i zahrádkáři, kteří tvrdí, že práce na zahradě se najde v každou roční dobu, snižují v této době svou aktivitu na minimum. Na rozdíl od krtků, ti jsou zase aktivní až moc. Po čtvrté odpolední se začíná stmívat, dny jsou stále krátké a do Hromnic je ještě daleko. Člověk se musí nějak přizpůsobit. U nás doma to řešíme tím, že si občas zahrajeme nějakou tu stolní hru. V posledních letech jsme si oblíbili hru Scrabble. Jen její název jsme si počeštili a říkáme, že hrajeme „skrblíka“.

Spíš než o jednotlivé hry jde o dlouhodobý manželský turnaj. Ten u nás startuje vždy s novým rokem a trvá až do doby, kdy je možné vyrazit do přírody. S manželem máme tu výhodu, že naše výkony v této hře jsou téměř vyrovnané, a tak nás to i po letech baví. Abychom se při hře nehašteřili, vytvořili jsme si několik užitečných rodinných pravidel a intuitivně je dodržujeme. Především používáme slovník přípustných slov, bez něj bychom asi žádnou hru nedohráli. Do hry se pouštíme jen tehdy, když se nám oběma hrát chce. Nemá cenu někoho do hry nutit, potom to nestojí vůbec za nic. A také je třeba mít na hru dostatek času, protože někdy trvá i déle než hodinu. Klid a soustředění jsou už bonusem navíc. Průběh a výsledky si pravidelně zapisujeme do sešitu. A občas si  prohlížíme minulé záznamy a divíme se, jak se náš výkon během času mění.

Když jsem připravovala tento článek, našla jsem na internetu i řadu zajímavých informací o historii této hry. Jejím „vynálezcem“ je americký architekt Alfred Mosher Butts, který v roce 1931 měl hotovou základní myšlenku této hry a nazval ji „Lexico“. Tehdy se tato hra hrála ještě bez hrací desky. Autorovi se však nepodařilo hru patentovat, a tak hra žádný komerční úspěch nezaznamela. V roce 1938 došlo k průlomu ve vývoji této hry – přibyla hrací deska, na které se dala skládat z písmen slova podobně jako v křížovkách. Pro obchodní úspěch této hry však bylo důležité spojení s Jamesem Brunotem, Buttsonovým přítelem. Společně hru zdokonalili, zjednodušili pravidla a dali jí nové jméno „Scrabble“. V roce 1948 sepsali žádost o patent a žádost byla přijata. Poté se hra rozšířila do celého světa. Česká verze vznikla v roce 1993. Další podrobnosti o historii hry můžete najít například na http://testapp.hrejsi.cz/scrabble/historie.htm.

scrabbledeska.jpg

Scrabble je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších slovních deskových her na světě. Hrát ji mohou 2 až 4 hráči a její výhodou je, že na výsledku hry se rovnocenně podílí štěstí i schopnosti hráče. Ke hře potřebujete speciální hrací desku, sadu kamenů s písmeny a jejich bodovými hodnotami, neprůhledný sáček, z nějž se kameny losují, speciální zásobník na kameny pro každého hráče a samozřejmě papír a tužku pro záznam získaných bodů. Cílem hry je získat co nejvíce bodů. Hráči si postupně losují kameny s písmeny ze sáčku a ukládají je do svého zásobníku. Když na ně přijde řada, snaží se z písmen, která mají k dispozici, vytvořit slovo. A umístit ho na hrací desku tak, aby alespoň jeden z nově položených kamenů sousedil s některým kamenem, který už na desce byl. Pokud se to podaří, hráč získá za jeden tah tolik bodů, kolik je uvedeno na kamenech. Hra končí, jestliže některý hráč využil všechny své kameny a nemůže si vylosovat již žádné další.

Ze stručného popisu hry vyplývá, že důležitou schopností hráče je skládat z písmen, která jsou v daném okamžiku k dispozici, smysluplná a přípustná česká slova. Názory na to, co je a co není smysluplné a přípustné české slovo, se samozřejmě liší a často se o to vedou spory. Proto je vhodné používat nějaký slovník, na kterém se hráči předem dohodnou. Jinak si po krátké době vjedou do vlasů a hru samozřejmě nedohrají do konce. Doporučovaný je slovník schválený Českou asociací Scrabble. V současné době je na internetu hráčům k dispozici slovník NOVEX (ve formě vyhledávacího programu) nebo slovník povolených slov Blex – Klasik uveřejněný na stránce České asociace Scrabble (www.scrabble.hrejsi.cz).

scrabbleslovnik.jpg

Hru Scrabble si můžete koupit snad ve všech obchodech s hračkami. V různém provedení a za různou cenu. Pokud jste se po přečtení tohoto článku naladili na to, že ji vyzkoušíte, nemusíte si však hned kupovat potřebné vybavení. Hra totiž stojí i několik stokorun, a tak je lepší si ji nejdříve vyzkoušet. Najdete ji třeba v různých klubech společenských her či v knihovnách. Je možné si ji zahrát i na internetu například na www.herna.net/scrabble/, kde určitě najdete vhodného soupeře.

Kdo si hraje, nezlobí!

Informace o historii hry a pravidlech jsem čerpala z výše uvedených odkazů.

zábava
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%