Proč navštívit město Stříbro
Foto: autorka

Proč navštívit město Stříbro

8. 1. 2019

Západně od Plzně leží město s bohatou historií. První osídlení Slovany v údolí řeky Mže spadá do 8. a 9. století. O tři století později zde vznikla hornická osada - Stříbrnice, s románským kostelíkem (přestavěný kostel Nanebevzetí Panny Marie).

Nad osadou na skalnatém ostrohu vzniklo ve 13. století opevněné královské město. Bylo významné těžbou olovnaté rudy s přísadou stříbra. Význam města podtrhuje minoritský klášter pánů ze Švanberka a poloha na trase obchodní stezky Praha - Norimberk.

Teprve po skončení husitských válek (město bylo dobyto) a hlavně v 16. století nastal hospodářský rozkvět. Bylo zde jedenáct cechů a zdrojem peněz mimo těžbu se stal výnosný městský pivovar. Byla vystavěna řada domů, kamenný most, radnice, opravovaly se kostely a zesílilo městské opevnění. Cechy vzkvétaly a obchodu se dařilo.

Ovšem třicetiletá válka a drancování Švédy a cisařským vojskem přineslo městu pohromu. České obyvatelstvo bylo potlačeno německými osadníky. Mor, který vypukl v roce 1710, připomíná morový sloup na rozlehlém čtvercovém náměstí. Je lemované měšťanskými domy v čele s historickou radnicí a s bývalým minoritním klášterem, kde sídlí muzeum a informační centrum. Nedaleko je kostel Všech svatých, původně gotický, s mohutnou hranolovitou věží s výhledovým ochozem. Je dominantou města chráněného městským opevněním. Nejvýznamnější je Mostní brána s věží, Koubkova branka a Husitská bašta.

V údolí Těchlovického potoka je lesopark se skalami, kterými potok protéká a v soutěskách vytváří peřeje a vodopády. Ústí do Mže. Po pravém břehu řeky je naučná stezka vojenského opevnění z let 1936-39. Prolíná s naučnou stezkou hornickou se skanzenem a štolami. Ty jsou přístupné veřejnosti jen v příznivém ročním období. Těžba pokračovala za války až do roku 1975. Od Skanzenu na vrchol Ronšperku, kde je vyhlídka na město, vede křížová cesta se čtrnácti kapličkami.

Stříbro s blízkou Hracholuskou přehradou se stalo střediskem turistického ruchu.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.