Ke zlepšení kondice stačí tak málo
Ilustrační foto: ingimage.com

Ke zlepšení kondice stačí tak málo

8. 1. 2019

Ani předražené hubnoucí přípravky, ani zázračné doplńky stravy či módní a mnohdy pochybné detoxikace. Ke zlepšení vaší kondice postačí pohyb, změna stravy, pitný režim a optimismus. 

Pohyb
Ano, víme, nechcete to slyšet, ale jinak to vážně nejde. Ale máme pro vás i dobrou zprávu. Neznamená to, že musíte začít chodit do fitka, mezi potící se nabušence. Naopak. Ideální je přidávat tělu pohyb nenápadně a pomalu a úplně nejideálněji na vzduchu. Můžete začít tím, že místo výtahu půjdete třeba ještě dnes jedno patro pěšky, a další týden přidáte další patro. Taky můžete vynechat jednu stanici tramvaje či autobusu a vzdálenost ujít. A když budete moci, zařaďte aspoň třikrát týdně do svého programu hodinovou procházku. Je jedno, jestli budete chodit po městě, parku či lese, i když čerstvý vzduch se samozřejmě počítá. Přizpůsobte si to svým zálibám a potřebám. Během měsíce, dvou určitě pocítíte změnu a na pohyb si zvyknete. Ideální je, abyste se naučili chodit rychle a pravidelně, minimálně obden. Pak můžete přidat klus, běh, kolo, koloběžku, co je libo. Za půl roku z vás bude sportovec. A zaručeně budete lehčí.

Změna stravy
Taky to vypadá příšerně, ale taky je to dost jednoduché. Vyzkoušejte trik. Naučte se vynechávat sacharidy (nejen sladké, ale i pečivo, brambory, rýže) po druhé hodině odpoledne, zkuste zmenšit porce a nejezte nic mezi jídly. K snídani nepotřebujete dva krajíce chleba namazané máslem. Stačí jeden s lučinou. Jezte, co vám chutná, ale v menším množství. K svačině si dejte ovoce a k obědu maso s rýží, nebo bramborem, nebo polévku, nebo pečenou zeleninu (ne dohromady), k odpolední svačině jogurt (tvaroh, kousek sýra, šunku) a k večeři už jen zeleninu a bílkoviny. Tedy kousek ryby, masa, sýra a k tomu třeba dvě mrkve, nebo papriky. Jídlo upravujte podle chuti, vařte, pečte, kořeňte, ochucujte. Co sníte, zapište si. Měli byste dodržovat toto množství: 100 gramů u malých jídel, tedy snídaně, svačiny a 200 gramů u obědů a večeří. Když to vydržíte tři týdny, zvyknete si na odlehčenější jídelníček a minimálně kilo ztratíte. Možná i dvě. Ale hlavně - budete se cítit svěže, v lepší kondici.  

Pitný režim
Slyšeli jste to už stokrát, je to děsně omleté, ale opravdu to funguje. Ranní kávu vám nikdo nechce brát (ani tu odpolední), ale pak si uvařte konev slabého ovocného čaje a za dopoledne ji vypijte. Nebo si natočte do džbánu kohoutkovku a upíjejte. Když vás chytne neovladatelná chuť na mlsání, vypijte nejdřív sklenici vody. Ty dva ideální litry byste tak měli snadno zvládnout. Ale zkuste zapomenout na slazené vody. Prospějete váze a tělo bude mít radost, protože se pročistí a odlehčí.

Optimismus
Neříkejte si, že to nedáte, že už jste to zkoušeli stokrát, ale stanovte si nějaký dosažitelný a reálný cíl. Například, že do března vyjdete dvě patra bez funění, nebo ujdete 2 kilometry svižným krokem, nebo zhubnete 2 kila. Každé ráno se pochvalte za úspěchy a pevnou vůli. Radujte se z každého pokroku. Svěřte se kamarádovi, partnerovi, kolegovi, požádejte o podporu, škarohlídy neposlouchejte. A usmívejte se!

 

Michaela Vítková pro portál i60

 

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%