Topení krbovými kamny 
ušetří vaše peněženky

Topení krbovými kamny
ušetří vaše peněženky

6. 10. 2012

Topení krbovými kamny je nejen moderní, ale především úsporné. Náklady na vytápění dřevem jsou oproti topení plynem nebo elektřinou o polovinu levnější. To je hlavní důvod, proč si lidé čím dál častěji pořizují krbová kamna.

„U rodinného domu o rozloze 100 m² jsou roční náklady na topení plynem zhruba 30 tisíc korun. Pokud by byl dům vytápěn kamny, pak by rodina ušetřila zhruba polovinu,“ poukazuje na výhodu krbových kamen František Turek z Mountfieldu. Pokud si navíc vyberete krbová kamna, která mají takzvané terciární spalování, ušetříte ještě více, protože spotřebujete méně paliva. Princip terciárního spalování je jednoduchý. Předehřátý vzduch je pomocí speciálních rozvodů veden do spalovacího prostoru a přispívá k lepšímu spalovacímu procesu.

Jednoduché a rychlé

Vždycky jste toužili po krbu, ale jeho vystavění je teď, když už máte postaveno, náročné? Pořiďte si krbová kamna. Jejich instalace je snadná a bezproblémová. Všechno, co potřebujete, je jen pevná a nehořlavá podlahová krytina nebo podložka a přístup ke komínu. Dále zjistěte, jaký je průměr kouřovodu a jaká je účinná výška komínu a ve výběru kamen vám nic nebrání. Jestliže chcete raději krbovou vložku, není to problém. Tu jen obestavíte a máte hotovo.

Pozor na výkon

Abyste vybrali ta správná krbová kamna, je potřeba trochu počítat. Všechna kamna na dřevo disponují určitou vytápěcí schopností. Abyste zjistili, jaká krbová kamna jsou pro vás ta pravá, stačí vynásobit užitnou plochu domu, chaty či bytu výškou stropu. Dále pokračujte orientačním výpočtem. Vycházejte vždy z toho, že potřebujete 1 kW k vyhřátí 20 m³ starého domu nebo 40 m³ novostavby. Pokud tedy máte dům o velikosti 100 m², vydělte 100 m² zmíněnými 20 m³ a dostaneme číslo 5. To je ten správný výkon vašich budoucích kamen. Výkonu věnujte pozornost. U kamen se slabým výkonem, než jaký potřebujete, se budete snažit jejich výkon navýšit. To zapříčiní přehřívání, které může vést až popraskání a znehodnocování samotných kamen. Když naopak zakoupíte příliš silná kamna, budete mít doma přetopeno. A tak se budeme snažit výkon utlumit například tím, že budete topit jen jedním polínkem. To však bude mít za následek nejen zakouřené přední sklo kamen, ale v neposlední řadě také nebudou krbová kamna fungovat tak, jak mají.

Plech nebo kachle?

Na trhu jsou k dostání plechová nebo kachlová kamna. Oba zmíněné typy kamen mají své plusy. Krbová kamna s plechovým pláštěm se oproti kachlovým rychleji nahřejí. Kachlová kamna zase vydrží déle hřát, protože keramický obklad velmi dobře akumuluje teplo. V nabídce jsou i kombinace těchto dvou materiálů. To znamená, že můžete mít například plechová kamna s keramickými kachlemi na bocích. K vidění jsou i kamna kombinovaná se sklem.

Vytopíme celý dům

Krbová kamna mohou být nejen doplňkovým způsobem topení. Tedy takovým, že jimi budete vytápět jen jednu místnost. Dobře zvládnou i roli hlavního zdroje tepla a vy už tak nebudete závislí na měnících se cenách plynu nebo elektřiny. Stačí si jen pořídit kamna s teplovodním výměníkem. Ta napojíte na nový nebo stávající teplovodní rozvod a můžete si užívat příjemného tepla, které zaplaví celý váš dům či byt.

Mountfield teplo úspora energií
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%