Trosky ruské sondy
spadly do oceánu

Trosky ruské sondy
spadly do oceánu

15. 1. 2012

Úlomky ruské sondy Fobos-Grunt, která po listopadovém startu plánovaný kurz k Marsu a zůstala na oběžné dráze, dopadly v neděli večer do Tichého oceánu. Informovala o tom agentura RIA-Novosti, která citovala mluvčího ruských kosmických vojsk Alexeje Zolotuchina.
„Podle hlavního střediska kosmického řízení byl místem dopadu fragmentů přístroje Fobos-Grunt Tichý oceán,“ oznámil Zolotuchin.
Ruská kosmická agentura Roskosmos předpokládala, že na zemský povrch dopadne 20 až 30 úlomků o celkové hmotnosti 200 kilogramů. Vysoce toxické palivo při průletu atmosférou nejspíš shořelo. Ještě odpoledne přitom nebylo jasné, kam trosky dopadnou. Agentura Roskosmos termín a místo dopadu sondy několikrát změnila.
Sondu, která měla na Zemi dopravit vzorky hornin a půdy z marsovského měsíce Phobos, vypustili Rusové v první polovině listopadu z kazašského kosmodromu Bajkonur. Do vesmíru ji vynesla raketa Zenit-2, od níž se přístroj po startu úspěšně oddělil.
Po oddělení od rakety však selhal pohon sondy, když se nezažehly motory. Sonda nenabrala předpokládaný kurz k Marsu a zůstala na oběžné dráze.
Byl to první let Rusů k rudé planetě po patnácti letech. V roce 1997 se rozpadla sonda Mars-96. Od té doby Rusové žádnou sondu za hranice oběžné dráhy Země nevyslali.
Loňský rok byl pro ruskou kosmonautiku výjimečně nevydařený. Kromě marsovské sondy přišli Rusové o tři navigační satelity, vojenskou družici, telekomunikační satelit a nákladní kosmickou loď Progress.

zajímavosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.