Potraviny, které vám zvednou náladu. Které to jsou?
Ilustrační foto: pixabay.com

Potraviny, které vám zvednou náladu. Které to jsou?

16. 1. 2019

Lidé zabývající se zdravou výživou čím dál častěji používají s některými jídly výraz „šťastné“. Jde jen o další marketingový trik, jak nalákat lidi na něco nového? Nebo skutečně některé jídlo může vzbuzovat lepší náladu? Ano, může.

Samozřejmě to není tak jednoduché, že když si dáme třeba mrkev nebo pomeranč, trápení či chmury budou pryč. Tak to opravdu není. Ale na druhé straně je vědecky prokázáno, že mnohé potraviny mají přímý vliv na odstranění některých psychických obtíží. Možná, že výraz „vědecky“ je zbytečný, protože babky kořenářky přece vždycky přesně věděly, jaká bylina či zeleniny od toho či onoho problému pomůže.

Ořechy, špenát, kakao či banány

Vlašské ořechy například obsahují omega 3 mastné kyseliny a látku uridin v takové podobě a množství, že ovlivňují neurony v lidském mozku. Jejich účinek je tak velký, že je vědci dokonce přirovnávají k antidepresivům. Takže deset deka vlašských ořechů denně je podle mnohých lékařů jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme udělat, když se cítíme otrávení, mrzutí, osamělí a podobně.

Vědci zkoumají účinek jídla na psychiku čím dál častěji a tak například došli k závěru, že kyselina listová, kterou obsahuje špenát, podporuje tvorbnu serotoninu. Tomu se říká hormon štěstí, a tak snad není co dodat.

Totéž co u špenátu platí o serotoninu v souvislosti s čokoládou. V tomto případě snad také není co vysvětlovat, vždyť to, že kousek čokolády udělá dobře na duši, někdy v životě poznal každý. Ale pozor, platí to pouze u kvalitní čokolády a vysokým obsahem kakaa. Takže stojí za to si ji koupit a dát si každý den jeden čtvereček než se naládovat tabulkou laciného mléčného čehosi, co má s čokoládou shodný jen název. A všimněte si, že u opravdu kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa ten jeden čtvereček fakt stačí. Je tak výrazná a silná, že na další už ani není chuť.

Dalšími výraznými tvůrci hormonu štěstí – serotoninu, jsou banány. Obsahují totiž látku tryptofan a zároveň vitamín B6. Jejich spojení je prý pro lidskou psychiku přímo zázračné. No něco na tom bude, mnohým z nás se určitě stalo, že když jsme nemocní a bez chuti na jídlo, případně unavení, protože jsme celý den pořádně nejedli, banán našemu žaludku nikdy neuškodí. Dát si v takové situaci kus masa, hranolky nebo sladký zákusek či bonbony, bylo by nám ještě hůře. Ale banán v takových krizích dělá dobře.

Vyvolávání pocitu štěstí je přisuzováno také avokádu. Smíchat si na večeři avokádo s kousky jakéhokoli salátu či rajčat je jedna z věcí, kterou by si měl minimálně jednou měsíčně udělat každý.

Jak nevylít vaničku i s dítětem

Problém je, že ve snaze žít zdravě, nyní mnozí lidé omezují tuky. Jenže i ty tělo potřebuje. Zejména lidé vyššího věku a nemocní si někdy myslí, že když je vypustí úplně, je to to nejlepší, co pro svou kondici dělají. Jenže mozek potřebuje tuk. Samozřejmě ne takový, který představuje sádlo nebo tučné uzeniny, ale takový, který obsahují už zmíněné ořechy, ryby, vajíčka.

„Bohužel žijeme v době, kdy se vždy objeví nějaký mýtus, že to či ono je škodlivé,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček. „Lidé pak ve snaze jíst zdravě, odmítají potraviny, které ale naše tělo potřebuje. Byli jsme toho svědky například s vajíčky. Říkalo se, že bychom je neměli jíst, protože mohou za kardiovaskulární problémy a cholesterol. Teď se samozřejmě ukázalo, že nejsou tak špatná, naopak, kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin je tělo žádá. Často za tím stojí lobbing velkých a silných společností, které potřebují dostat do prodeje své určité výrobky a dokážou získat na svou stranu i část odborníků, kterým lidé věří. Ale nejdůležitější je spoléhat na svůj vlastní rozum. Každý by přece měl cítit, co jeho tělu i duši dělá dobře,“ vysvětluje uznávaný odborník za výživu, který pracoval například na televizním pořadu Jste to, co jíte.

Stejně jako spousta jeho kolegů zastává názor, že kdo nemá v pořádku psychiku, nezbaví se ani špatné nálady. A čím je člověk starší, tím se mění hůře. Když se tedy budeme do svých jídelníčků snažit zařadit co nejvíce takzvaně šťastných potravin, může to být aspoň krok k tomu, aby nás jednou špatná nálada ba dokonce deprese nepřeválcovala.

jídlo Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%