Jak se správně připravit na odběr krve a moči
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se správně připravit na odběr krve a moči

21. 1. 2019

Vyšetření krve a moči je standardním lékařským testem, který může odhalit i závažné choroby. Ale mnozí vlastně ani pořádně nevědí, co všechno může výsledky ovlivnit a jak se na odběr připravit. Stačí se ráno nenapít a může být všechno jinak.

Každý dospělý člověk má jednou za dva roky nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře. Při ní se vyšetřuje hladina glukózy a cholesterolu, aby se včas diagnostikovala častá a závažná onemocnění, cukrovka a sklon k ateroskleróze. Vyšetření krevního obrazu se obvykle provádí při podezření na různé choroby, například zánětlivá onemocnění nebo nedostatek železa.  

U preventivní prohlídky je laboratoř běžně žádána o provedení jaterních testů (ALT, AST), lipidů (cholesterol celkový, HDL, LDL a triacylglyceroly), funkci ledvin (urea, kreatinin, kyselina močová), krevní cukr, krevní obraz včetně diferenciálního rozpočtu leukocytů, moč chemicky a sediment. Takto je zjišťován celkový stav pacienta včetně rizika onemocnění jater a ledvin, kardiovaskulárního rizika a rizika diabetu. Profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie zdůraznil, že poučení pacienta a jeho správné chování před odběry hraje klíčovou roli pro správnost vyšetření. "Divili byste se, jak málo lidé vědí a kolik předsudků v této oblasti funguje," poznamenává.    

Nalačno neznamená jen nesnídat
Pro většinu lidí například odběr nalačno znamená, že nesmí jen snídat. Ve skutečnosti se tím rozumí, že by pacient neměl jíst zhruba 10 až 12 hodin před odběrem. Poslední jídlo by nemělo být sladké ani příliš tučné. V případě nedodržení se zvýší hladina krevního cukru, stoupá koncentrace tuků, při velké konzumaci masa (bílkovin) hrozí zvýšení hladiny močoviny.  

Dalším předsudkem je obava z pití. Podle profesora Racka se naopak doporučuje vypít dva až tři decilitry vody nebo neslazeného čaje. "Jestliže pacient nepije, stoupá v krvi počet červených krvinek, hladina bílkovin i tuků, které jsou na bílkoviny vázány, může stoupnout i koncentrace močoviny v krvi, která stoupá například při onemocnění ledvin, obvykle však i s hladinou kreatininu," vysvětluje profesor. Rozhodně varuje před pitím alkoholu minimálně 24 hodin před odběrem.  

labtest.jpg

Pozor na léky i vitaminy
"Velké dávky vitaminu C mohou způsobit falešně negativní nález při chemickém vyšetření krve v moči. Výsledky testů může významně ovlivnit i kouření nebo užívání léků. Pokud je pacient nemůže vysadit, měla by laboratoř dostat informaci o tom, jaké léky užívá. Patří mezi ně rovněž doplňky stravy včetně běžného vitaminu C.“          

Teplota moči hraje také roli
„Odběrová nádobka by měla být dokonale čistá, nejlépe na jedno použití. Nesmí obsahovat zbytky dezinfekčních činidel, která mohou dělat falešně pozitivní nález krve v moči," sdělil profesor, podle něhož je důležité i správné uchovávání a transport moči. „V teplé moči se množí bakterie a moč se stává zásaditou. V chladu se pak z moči mohou uvolňovat rozpuštěné látky ve formě drtě či krystalů, což je rovněž nevhodné," upozornil.  

Žádné sportovní výkony
Ideální není ani přílišná fyzická aktivita, která vede k uvolnění svalových bílkovin do krevního oběhu. A pracují-li svaly na "kyslíkový dluh", stoupá v krvi hladina kyseliny mléčné. "Během fyzického výkonu se mění hladiny krevních tuků, krev se z vnitřních orgánů přesouvá do pracujících svalů, což může ovlivnit řadu laboratorních výsledků," říká profesor Racek.  

Na závěr pan profesor Racek dodává: „Pacient se s laboratorním vyšetřením setkává vlastně jen na počátku při odběru krve a na konci při hodnocení výsledků. A právě k tomu, aby dostal od lékaře správně vyhodnocené výsledky, může do značné míry přispět svým poctivým přístupem.“

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.