Plesová sezóna
Ilustrační foto: ingimage.com

Plesová sezóna

19. 1. 2019

Jsou velkolepé a snobské, ale existují i skromné, venkovské a lidové. A i když netančíte, určitě znáte třeba ten nejpopulárnější, hasičský, který se každému z nás okamžitě propojí s kultovním filmem Miloše Formana Hoří, má panenko

Ale tradici má třeba i myslivecký nebo zahradnický, taky sportovní, lékařský, maškarní, anebo ten nejprestižnější, který každoročně vzbuzuje protikladné emoce a slouží pouze vyvoleným… Ples v Opeře.

Ano, plesová sezóna právě začala…

Upřímně řečeno, nechápu, proč právě tak náročné společenské akce, jako jsou plesy, připadají na období třeskutých mrazů. Copak o to, večerní róbu přikryjí kožichy – ale rozbředlý sníh na chodníku nutí dámy, aby na ples chodily potupně s igelitkou. V šatně do ní nacpou mokré kozačky, přezují se do zlatých střevíčků a můžou jít za Popelky… Ve vzduchu zajiskří napětí, noblesu dodá slavnostní předtančení, nesmí chybět bohatá tombola, opulentní raut, nablýskaná výzdoba, lesk a třpyt ve víru tance až do časného rána…

Teď mně napadá, jak vlastně byla ta naše Popelka s něžnou tvářičkou Libušky Šafránkové emancipovaná a sebejistá.  Rozlouskla oříšek, oblékla šaty a šla… Respektive cválala. Bez doprovodu. Dneska se na plesy chodí zásadně v páru, jít sólo by si nejspíš žádná dáma netroufla. Ani mladá, ani postarší. Když nemá jistotu prince na bílém koni jako Popelka, nebude přece riskovat.

A vůbec – chodí dnes ještě mladí na plesy? Možná zaměstnanci pořádající agentury, ti se pohybují většinou ve věkové kategorii do pětatřiceti a vstupenky dostanou zdarma…

Tančit, křepčit, hopsat, jásat, radovat se a veselit – to všechno jsou synonyma k slovesu plesat.  Tak to stojí v naučném slovníku. Ale plesá se dnes vůbec na plesech? Já si za boha nemůžu vzpomenout, kdy jsem v pravém slova smyslu plesala naposledy… Pracovně ano, ještě donedávna jsem moderovala tradiční Česko-rakouský ples v Brně. Ale jeho tradice skončila. Sponzorům se zkrátka už do plesání nechtělo.

A mám-li být upřímná, ani mě to nemrzí. Mám plesovou sezónu po celý rok. Tančím kolem plotny, hopsám s vnoučkem po schodech, křepčím, jak se mu zlíbí, a jásám nad každým jeho úsměvem. Pokud mám příležitost, raduji se a veselím opravdu ráda.

Věřte mi, že každý den se dá najít aspoň jeden důvod k radosti.

I když se občas stane, že ten důvod hledám hodně dlouho…

 

Hezké vztahy i bez plesů vám přeje

HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%