Jak poznáme, že pejsek má cukrovku?
Ilustrační foto: spokojenypes.cz

Jak poznáme, že pejsek má cukrovku?

18. 1. 2019

Stejně jako lidé, tak i psi trpí spoustou závažných i lehčích nemocí. Mezi ně patří i cukrovka neboli Diabetes mellitus (DM). Jedná se o poruchu využití inzulinu. Případně jeho nedostatku. Inzulin udržuje cukr v krvi v optimální míře. Produkován je slinivkou břišní, která umožňuje glukóze vstřebání.

Při poruše vstřebávání inzulinu se přijatý cukr nevyužije a hromadí se v krvi, tím vzniká hypoglykémie. To způsobuje, že organismus si musí najít jiný zdroj energie, většinou tukové zásoby. Následně se v těle hromadí odpadní látky, což je druhotná zátěž.  

Cukrovka se dělí na dva typy: primární a sekundární. U prvního typu není pejsek schopen inzulin produkovat, jedná se tedy o poruchu činnosti slinivky břišní. Léčba spočívá v pravidelném a přesném podávání inzulinu injekcemi. Sekundární cukrovka je o něco méně závažný stav, kdy slinivka pracuje správně, ale organismus psa není schopen produkovaný inzulin správně nebo vůbec využít. Proto je nutné podávat pejskovi speciální krmivo.

Příznaky
Ať se již jedná o primární nebo sekundární typ diabetu, příznaky jsou shodné. Pejsek může nadměrně pít, více a častěji močit, mohou se objevovat nová kožní onemocnění, potíže s močovým ústrojím, vyhledávání chladných míst a těžké dýchání. V případě poruchy vstřebávání inzulinu může mít pejsek také zvýšené požadavky na objem krmiva, a přesto může ztrácet kvůli nedostatku trávicích enzymů na hmotnosti, bude prakticky hladovět. Cukrovku lze také odhalit testem na cukry v krvi či moči a vyšetřením z výkalů. 

Pokud zjistíte, že pejsek projevuje některý z výše uvedených příznaků, domluvte si co nejdříve konzultaci s veterinářem a případné vyšetření. Včasné rozpoznání cukrovky může značně ovlivnit následný zdravotní stav, délku a kvalitu pejskova života. Neléčený diabetes může vést k šokům, oslepnutí či naprosté dehydrataci.

Čím krmit?
Dieta pro pejsky diabetiky by měla obsahovat především glycidy, lipidy, proteiny a vlákninu. Vhodné je podávat speciální dietní krmiva, doma připravovanou stravu v tomto případě nedoporučujeme. Je zcela zásadní dodávat potřebné živiny a hlídat obsah cukru v krmivu. To jde u doma připravované stravy velmi obtížně, nemožné to však není. Nutné je dodržovat pravidelnost v krmení, aby hladina cukrů nekolísala. Často se doporučuje krmit ráno a poté po 7,5 hodinách.

Vždy je ale dobré přesné dávkování krmiva konzultovat s veterinářem na základě zjištěného typu diabetu a dle stavu konkrétního pejska. Ačkoli všichni svým pejskům rádi dopřejeme něco navíc, tady pozor. Pokud možno, zcela zapomeňte na pamlsky. Pokud je to však nezbytné, podávejte pouze speciální dobroty určené právě pro diabetické psy. 

Jak probíhá léčba?
U primárního typu onemocnění je nutná pravidelná aplikace inzulínu po nakrmení. Pravidelnost a včasnost je zcela zásadní, udržíte tak inzulin v potřebné míře, nebude docházet ke kolísání jeho hladiny. Zabráníte tak vzniku šoku. Pejsci se sekundárním typem cukrovky nepotřebují dodávat inzulin, musí se pouze zvolit správná strava. Dodržujte ale stejné časy jejího podávání. Bohužel cukrovku nelze vyléčit, je ale možné při zodpovědném přístupu zajistit pejskovi navzdory tomuto onemocnění kvalitní a plnohodnotný život. Dopřávejte pejskovi pravidelný pohyb. Ale buďte opatrní, nesmíte ho nadměrně zatěžovat.

Vždy mějte doma dostatečnou zásobu inzulinu, aby nedošlo k přerušení léčby. To samé platí i o krmivu, mějte ho potřebné množství doma k dispozici a kupujte jej s předstihem. Voda musí být stále k dispozici.

domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%