Zaručené tipy, jak bojovat proti nachlazení
Foto: pixabay.com

Zaručené tipy, jak bojovat proti nachlazení

18. 1. 2019

Leden je měsícem nachlazení. Pokud vás trápí jen lehké nachlazení, zapomeňte na kopy medikamentů, hodně pijte a zkuste to co nejvíce vyležet. A také věřte přírodě - zapojte přírodní přípravky, které podpoří imunitní systém. Zde je pět tipů, jak se co nejrychleji uzdravit.

1.   Odpočívejte
Na nemoc pomáhá hlavně důkladný odpočinek, nejlepší je zkrátka nemoc „vyležet“. Zalezte si pod peřinu, zapomeňte na stres a hodně spěte. Nejlépe se odpočívá ve vyvětraném prostoru a zvlhčeném vzduchu, který pomůže od bolesti a škrábání v krku.

2.   Pijte
Aby se organismus uzdravil, potřebuje dostatečnou hydrataci, nezanedbávejte pitný režim. Kromě teplého čaje vám může pomoci i pití studených nápojů, které zmírňují otoky v krku. Vynechte příliš horké, sladké, kyselé a perlivé nápoje, které vás mohou dráždit. Při bolesti v krku lze kloktat například slanou vodu (rozpusťte jednu čajovou lžičku v 250 ml vlažné vody), nebo si udělejte nálev z fenyklu či lékořice. Před použitím je ale nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

3.   Zkuste bylinky a podpořte imunitu
Přirozeným pomocníkem při nachlazení mohou být různé bylinné nálevy a čaje. Zkuste například zázvor, lékořici nebo šalvěj. Účinné mohou být také lístky konopí. Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, říká odborník na konopí Jiří Stabla. Imunitu podpoří také ovoce, zelenina, ořechy, semínka, oleje, bylinky a koření. Dopřávejte si čerstvé šťávy z ovoce, zejména z toho s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou různé citrusové plody.

4.   Kvalitně jezte
Do jídelníčku zařaďte brokolici, kapustu, květák, borůvky, potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, panenské oleje nebo česnek, ale třeba také loupané konopné semínko, které je bohaté na esenciální mastné kyseliny včetně omega-3, které podporují správnou funkci celého organismu. Vyhněte se naopak mléčným výrobkům. A uvařte si česnečku, dokáže udělat divy.

5.   Myslete pozitivně
Využijte dny v posteli a koukněte se třeba na film, který už dlouho odkládáte, nebo se začtěte do knížky.

zdraví
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%