I saunování podléhá módě. Tady jsou nové trendy
Saunér Jiří Malina rozjíždí svou show. Foto: Spa Hotel Lanterna

I saunování podléhá módě. Tady jsou nové trendy

25. 1. 2019

Saunování se mění. Už nestačí jen ručník a vyhřátá sauna, i tady je spousta nových trendů. Slyšeli jste o saunérech a jejich rituálech? Jak si saunu užít na maximum?

"Saunér" je vyškolený profesionál, který dokáže zpříjemnit pobyt v sauně a to díky svým "rituálům". Jedná se vlastně o slavnostní ceremoniál, který začíná tím, že se představí a prozradí, co se bude dít, ale také pohovoří o zvolených vonných esencích.

Ceremoniál trvá deset patnáct minut a během saunování se často využívají různé zvukové kulisy, světelné efekty, může se dokonce podávat i občerstvení. Jak to probíhá? Vyhříváte si tělo v příjemně teplé sauně. Pak zkušený saunér naleje na horké kameny aromatickou esenci, která saunu krásně provoní a zároveň zvýší vlhkost vzduchu v místnosti. Saunér pak voňavý vlhký vzduch rozvíří pomocí ručníku, jímž nejprve točí nad hlavou, čímž horko od stropu sauny „posílá“ návštěvníkům na záda.

Následuje takzvaný parní náraz, tedy prudké ovívání ručníkem zepředu, které znásobí účinek horkého vzduchu na tělo a napomáhá otevírání pórů. K polévání horkých kamenů se používají nejčastěji esence ze skořice či cedru, někdy se kombinují i s citrusy. „

Zvláště v období podzimních plískanic jsou oblíbené esence z eukalyptu a máty, vyčistí průdušky a pomůžou i při nachlazení,“ upozorňuje saunér Jiří Malina. Vůně by neměly být dráždivé ani příliš výrazné. K dalším oblíbeným esencím patří například levandule a citrusy, z bylin heřmánek či mateřídouška. Unikátní rituál mají v beskydském Spa hotelu Lanterna, kde k polévání kamenů slouží voda s trochou slivovice. Saunu nádherně provoní švestkovým aroma.  

Relaxační rituál naladí ke spánku
K saunovým rituálům patří i další specialita – a sice používání nejrozmanitějších tělových peelingů k oživení pokožky. Tyto tradiční i méně známé směsi roznáší saunér v misce a nabízí je hostům. Ti si je pak vtírají do pokožky. Jako peeling se používá například bílý jogurt se lžičkou skořice (jogurt přináší pokožce zvláčnění, skořice má regenerační, zklidňující a dezinfekční účinky, navíc také prohřívá svaly), peeling z rozemleté kávy či ovesných vloček anebo med, který v horku ztrácí lepkavost a vyhlazuje pokožku. Výborné jsou také peelingové soli obohacené minerály, které se podávají s příměsí eukalyptového oleje, citronu nebo orientálních vůní.

zdraví
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%