Počet nemocí léčených v lázních
plně hrazených pojišťovnou klesl

Počet nemocí léčených v lázních
plně hrazených pojišťovnou klesl

7. 10. 2012

Množství onemocnění, se kterými se lidé v lázních léčí na útraty veřejného zdravotního pojištění, se snížilo u poukazů napsaných od 1. října z 87 na 66. Délka takto hrazeného pobytu se zkrátí u dospělých ze čtyř na tři týdny, u dětí zůstávají čtyři týdny. Lékaři budou psát lázně podle nového indikačního seznamu, až do konce roku přitom "dobíhá" platnost poukazů, které napsali podle dosavadních pravidel.

Ministerstvo zdravotnictví vysvětluje omezení tím, že moderní medicína umí řadu obtíží léčit tak, že lázeňská léčba se může zkrátit, nebo jí není potřeba vůbec. Uspořit se tím má zhruba půlmiliarda korun ročně. Loni lázně spotřebovaly z třísetmiliardového rozpočtu zdravotnictví 2,5 miliardy.

Komplexní péče, takzvané křížkové lázně, kdy pojišťovny hradí léčbu i pobyt a pacient je v pracovní neschopnosti, zůstávají zachovány, s některými diagnózami se ale člověk dostane do lázní jen jednou za život.

Příspěvková péče, kdy pojišťovna hradí léčbu a pacient pobyt, se krátí ze tří týdnů na dva, což má zpřístupnit lázně i lidem, kteří si nemohou vzít delší volno, anebo je delší pobyt pro ně moc drahý.

Krátí se opakovaná lázeňská léčba ze tří týdnů na dva. Pravidla pro ni se přitom zpřísní, pacient musí dokázat výsledky léčby, třeba že zhubnul.

Křížkové lázně zůstávají po vážných operacích srdce a po ortopedických operacích. U řady chronických nemocí se omezí možnost opakovat každý rok pobyt plně hrazený pojišťovnou. Variantou bude jednou za dva roky příspěvkový pobyt. Vyhláška umožňuje pobyt hrazený pojišťovnou prodloužit, musí to ale schválit revizní lékař pojišťovny.

lázně
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.