Sever nebo jih? Dvě tváře Kréty
Pláž Seitan Limania. FOTO: pixabay.com a ingimage.com

Sever nebo jih? Dvě tváře Kréty

23. 1. 2019

U žádného jiného řeckého ostrova není tak důležité vybrat si, zda se ubytujeme na severu nebo na jihu. Krétu, největší řecký ostrov totiž tvoří dva dost odlišné světy. Sever a jih. Při výběru dovolené je dobré to vědět, protože každá tato část vyhovuje jiným typům turistů.

Kréta je dlouhá. Rozhodně více dlouhá než široká. Představme si ji nebo se na ni podívejme na mapě a zkusme si ji rozdělit podélně přesně v polovině. Prostě přímkou, která oddělí severní část od jižní.

Nejčastěji cestovní kanceláře nabízejí letoviska na severu ostrova. Právě nyní v zimě, kdy lidé hojně objednávají zájezdy na léto, je jejich nabídka obrovská. Znamená to zpravidla přistání ve městě Heraklion a z něj rozvoz do některého střediska, která lemují severní pobřeží. Jsou pěkně v řadě za sebou, cesta do nich vede po široké silnici, na řecké poměry jde téměř o dálnici. Z ní se do nich sjíždí.

V drtivé většině nejde o romantické shluky starobylých domečků, jak si mnozí lidé Řecko představují, ale o řady hotelů a apartmánů podél pobřeží. Stalida, Malia, Herssonisos, Gouves, Kokkini Hani, Analipsis – to jsou jména letovisek, do kterých turisté míří nejčastěji. Mají zpravidla to, čemu se říká perfektní zázemí pro turistický ruch. Kvalitní hotely, restaurace, zábavné areály pro děti, spoustu obchodů. Jde o ty nejklasičtější ukázky masové turistiky, jaké si člověk umí představit. Perfektní služby, pěkné pláže s řadami slunečníků a lehátek. Příjemné vycházky po plážích, hodně ruchu večer. Ale není vhodné čekat příliš romantiky, natož historie a už vůbec ne klid. Nicméně třeba pro prarodiče s dětmi, kteří chtějí blízkost pláže a perfektní servis, ideál.

Pozor, mnohá letoviska mají pláže poměrně úzké. Někomu to vyhovuje, pro někoho, kdo má raději pláže široké a písčité, to může být zklamáním. Stejně tak spokojen tam asi nebude člověk, který je zvyklý na malé útulné plážičky v rozeklaných skaliscích, kde má naprosté soukromí. Takových je tam minimum. Je v podstatě jedno, jestli zvolíme středisko na východ či na západ od letiště v Heraklionu, všechna jsou si podobná. Kdo chce na severu přece jen kontakt s klasickým Řeckem, musí se vypravit na výlet do starobylých měst Rethymno nebo Chania. Ta jsou krásná, plná památek, ale pozor na vzdálenosti. Kréta je největší řecký ostrov a tak z okolí Heraklionu cesta do Chanie trvá pár hodin.

Tak trochu výjimkou mezi severními letovisky je vesnička s názvem Bali. Jde o velmi častý cíl turistů a ti se zpravidla po návštěvě dělí na dvě části. Jedněm se nelíbí, druhým ano. Je totiž umístěna pod horami, ale je taková poněkud roztažená do délky. Její začátek tvoří volně rozházené domky, apartmány a hotýlky, pak hotelů přibývá, až se dostaneme do jejího centra, které je na krétské severní poměry celkem malebné. Jde o přístav s nahuštěnými restauracemi a obchůdky, takže večerní posezení je tam romantické. Příjemné také je, že Bali tvoří několik zátok, ne jedna dlouhá pláž. Nepříjemné je, že ty zátoky jsou přeplněné a projít celé letovisko je poměrně zdlouhavé a pro lidi starší či s určitými pohybovými problémy i náročné. Však i proto přes něj jezdí dětský vláček, který hojně využívají dospělí.

Ubytování na jihu Kréty nabízí mnohem méně cestovních kanceláří. Kdo si je vybere, přistává častěji ve městě Chania, ale stává se, že i v už zmíněném Heraklionu. Následuje několikahodinový přejezd prostřední částí ostrova, což obnáší pohledy na krásné horské scenérie. Jih je pravým opakem severu. Na jihu jsou převážně letoviska, ve kterých nenajdeme velké hotelové komplexy s all inclusive službami. Jsou tu hlavně apartmány, studia a menší hotýlky, zpravidla bez stravy nebo pouze se snídaní. Důvod je jasný, je třeba turisty dostat do obchodů, pokud si sami vaří nebo do restaurací. A právě proto si tyto vesničky zachovávají starobylý půvab. Nestaly se továrnou na turistický ruch, lidé v nich normálně žijí a živí se tím, že turistům vaří a prodávají zboží a služby.

Příkladem takových letovisek je Paleochora a Plakias, najít se jich však na jihu dá více. V jejich okolí jsou pláže, kde rozhodně davy turistů nepotkáme. Často se tam dají najít na odlehlých místech typické taverny s cenami o polovinu nižšími než na severu. Ale pozor, nemysleme si, že jih znamená větší teplo. Jih je větrný a tamní Libyjské moře, které ho omývá, pořádně ochlazuje. Takže na jihu Kréty je člověk sice velmi blízko Africe, ale mnohdy je tam svěžejší počasí, než na severu, v místě obklopeném betonovými hotely a slunečníky.

Počítat však je třeba s tím, že z jižních letovisek je obtížnější se dostat linkovým autobusem do severních měst Chania a Rethymno, které jsou lákadlem pro turisty. Jih není vhodný pro ty, kdo mají rádi ruch spojený s nakupováním a obdivováním pevností a kostelů. Je ideální pro ty, kteří rádi klid, procházky po liduprázdných plážích a výlety do okolních hor. Neznamená to však, že by letoviska Plakias či Paleochora byly díry, naopak, najdeme tam obchody, restaurace, služby. Jen nejde o typická turistická centra, ale zachovala si tvář původních řeckých vesnic.

Je na každém, aby si vybral, jaká tvář Kréty mu vyhovuje víc. Ale je dobré vědět, že má ty tváře dvě a hodně odlišné.

cestování Řecko
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%