Na Ještěd s Českými drahami
FOTO: Aktron, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Na Ještěd s Českými drahami

31. 1. 2019

Na území České republiky najdeme mnoho lanovek, ale ta na Ještěd je jednou věcí výjimečná a patří tak k dopravním zajímavostem. Je totiž jediná, která patří Českým drahám, a ty ji také provozují.

Tomu je přizpůsobeno i jízdné. Můžete tady ušetřit, nebo jet dokonce zadarmo.

Vyjížďka na Ještěd, nejvyšší horu Ještědského hřbetu, která měří 1012 m, patří nepochybně mezi zajímavé zážitky. Jedna z hlavních dominant severních Čech, a se svou nezaměnitelnou rozhlednou též symbol města Liberce, zve k příjemnému výletu i v zimních měsících.

Lanovka patří k nejstarším
S její stavbou se začalo v polovině června roku 1932 a do provozu byla uvedena koncem června následujícího roku. Od té doby se samozřejmě mnohé změnilo. Unikátní dvoukabinová lanovka, založená na kyvadlovém systému, prošla v letech 1971-1975 rozsáhlou modernizací, díky čemuž patří ve srovnání s podobnými zařízeními na světovou úroveň. Dobrou zprávou také je, že za celou dobu provozu nedošlo k velké závadě, a také cestující nebyli vystaveni žádnému skutečnému nebezpečí. Současná kapacita kabiny činí 35 osob, může dosáhnout rychlosti 36 km/hod., stanoviště lanovky naleznete ve výšce 600 metrů, její horní stanice je pak v 1 000 metrech. A projedete se rovných 1 188m. Za dobré viditelnosti se vám nabídne nádherný pohled na Jizerské a Lužické hory, Krkonoše, Český ráj a České středohoří.

Výhodné spojení a slevy
Příjemné je, že se do blízkosti lanovky pohodlně dostanete libereckou MHD: tramvajovou linkou 3 od železniční stanice Liberec ze zastávky „Nádraží“, případně od žel. st. Liberec - Horní Růžodol ze stanice MHD „Janův Důl“. Z konečné v Horním Hanychově už vám k vytčenému cíli chybí pár minut pěšky. Pokud pojedete autem, máte možnost zaparkovat u dolní stanice lanovky.

Jste-li zákazníky Českých drah, můžete využít některou ze slev. Například zpáteční cesta stojí 119 korun, jste li držitelem In karty, včetně In karty IN Senior či je vám nad 65 let, oproti běžnému jízdnému zaplatíte o 30 korun méně. Máte-li In kartu celoroční (IN 100), cestujete zdarma. Jednosměrná jízdenka vyjde na 79 Kč (běžná na 99). K jízdence je povinná bezplatná místenka, a to na každou jízdu zvlášť.

V zimním období, od listopadu do 31. března, se jezdí denně od 8 do 18 hodin, vyjma pondělí, kdy provoz začíná ve 14.00 hodin.

Rozhledna a pár zajímavostí
Na vrcholu hory se střídaly různé stavby od domku postaveného v roce 1847, jenž sloužil k občerstvení návštěvníků, až po nynější stavbu, za níž architekt Karel Hubáček dostal v roce 1969 prestižní Perretovu cenu od Mezinárodní unie architektů. Tato stavba nahradila kamennou budovu s rozhlednou, kterou zničil požár v roce 1963. Stavba je vysoká 94 m, anténa vysílače pak dalších 17. Lanovka též zásobuje zdejší restauraci a hotel.

Pár zajímavostí nakonec: Celkový čas jízdy lanovkou: 4 minuty. Maximální výška kabiny nad terénem: 30 metrů. Převýšení trati: 401,7 metru. Průměrný sklon trati: 36 procent, maximální: 55,7.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%