Jak nevyhodit peníze
špatně těsnícím oknem

Jak nevyhodit peníze
špatně těsnícím oknem

8. 7. 2014

Také máte pocit, že platíte čím dál víc za teplo? Zatímco rostoucí ceny se zastavit nepodaří, ušetřit je možné například výměnou starých a špatně těsnících oken. Snížení tepelných ztrát je obzvlášť důležité v chladných zimních nocích, kdy chceme teplo udržet v bytě, aby neunikalo zbytečně ven. Náklady se u průměrného třípokojového bytu pohybují zhruba od padesáti tisíc korun a výměnu lze zvládnout za jediný den.

„Výměna oken v 3+1 je práce typicky na jeden den. Montážníci si pokryjí přístupové cesty, stačí jim volný 1 metr před oknem. Po montáži a zednickém zapravení provedou hrubý úklid, stará okna se odvezou k ekologické likvidaci. Naši montážníci jsou zkušení a jsou zvyklí, že například starší lidé potřebují jejich pomoc. Dříve narozené by také mohly zajímat možnosti řešení bezpečnosti oken z hlediska vloupání,“ říká Jaroslava Dlouhá z firmy Window Holding. Výměnu oken je přitom možné provést i v zimním období. Materiály a technologie pokročily tak, že lze montáž provést i za mrazu do -5°C.

Jak správně vybrat okna
Vyberte si okna, která dům oživí z venku a stylově doladí interier bytu. Moderní plastová okna, dřevěná eurookna i hliníková okna umí proměnit dům i byt k nepoznání.

Ať už se pouštíte do novostavby nebo jen plánujete rekonstrukci, je dobré zamyslet se nad volbou správného materiálu. Stejně jako jsou oči oknem do lidské duše, tak i okna u domu dokáží mnohé vypovědět o něm samém a jeho obyvatelích. Současná nabídka oken na trhu je více než rozmanitá. Orientovat se v ní je leckdy složité pro odborníky, natož tak pro laiky.
Důležité je proto zvolit správného a silného partnera, který vám zaručí nejen prvotřídní kvalitu, ale také odpovídající poradenství a servis. Vybírejte mezi velkými a stabilními firmami, které vám dají jistotu, že tady budou i za několik let a jsou tak schopny dostát svým závazkům v podobě záručního i pozáručního servisu.

„Základem je vybrat si firmu, která již řadu let okna prodává. Měla by být schopna předložit mnoho referenčních staveb, je vhodné se poptat i v okolí na zkušenosti od koncových zákazníků. To je určitou zárukou, že při současných dlouhých zárukách bude společnost schopna dostát svým závazkům. Velká firma vyniká větším technickým zázemím a standardizovaným výrobním postupem pro zajištění kvality. Samozřejmostí by mělo být předložení certifikátů jakosti ISO900 a ISO14001,“ podotýká technik Jiří Scheidel.

Seriozní výrobci, mezi které se řadí například Vekra či Velux, sestavují okna a dveře pouze ze značkových komponentů. Technologické postupy jsou navíc pod přísným licenčním dohledem renomovaných producentů profilů. Tím chrání nejen své renomé, ale i kvalitu a životnost okna, které si zakoupíte. Vybírejte pečlivě, protože se na trhu můžete setkat i s výrobky, které nedosahují odpovídající kvality. Problémy se objevují zpravidla až po montáži. Nejčastěji se jedná o netěsnosti, zatékání, tepelné ztráty, deformace rámů a křídel, nadměrné vibrace při zavírání, vyšší tepelné ztráty, vysoká průvzdušnost (průvan), nekvalitní kování s nízkou životností, problematická záruka, nekvalitní nebo žádný servis a celková omezená funkčnost okna.

Dřevo, plast, nebo hliník?
Pokud jde o výběr materiálu, dnešní trh nabízí hned několik možností. Nejčastěji používanými materiály jsou dřevo, plast a hliník. Zde volte hlavně podle toho, v jakém duchu je již situováno vaše dosavadní bydlení. Dejte také na své pocity, co je vám blízké, co máte rádi. Samozřejmě také záleží na vašich finančních možnostech. Cena je velmi podstatná a výrazně se liší dle zvoleného druhu materiálu.
Mezi trendy dnešní doby neodmyslitelně patří generacemi osvědčená dřevěná okna. Například Vekra sází na jakostní, ekologické a velmi pevné materiály. Eurookna vyrábí z nejkvalitnějších druhů dřev jako je smrk, borovice nebo dub. Náročnější zákazníci mohou sáhnout po exkluzivním exotickém dřevě Meranti. Jedná se o tropickou dřevinu červenohnědého zbarvení, která je v Evropě pro výrobu otvorových výplní nejžádanější svého druhu. Pochází z Malajsie a má vynikající vlastnosti, především ve stálosti a izolaci. Je pro ni typická vysoká odolnost proti houbám a plísním, což také napomáhá k prodloužení životnosti, která je minimálně sto let. Dřevěná okna jsou ideální volbou pro rodinné domy, chaty a chalupy.

Plast je v poslední době velmi využívaným materiálem hlavně pro svoji minimální potřebu údržby. Plastová okna si i po dlouhé době uchovávají svoje vzhledové a mechanické vlastnosti, což je jejich velké plus. Také vysoká odolnost vůči povětrnostním podmínkám, vynikající tepelné a zvukové izolační vlastnosti jsou neopomenutelné. Plastová okna nachází stále více příznivců, hlavně díky stále kvalitnějšímu materiálu. Klasikou se stala plastová okna u panelových a bytových domů především ve standardní bílé barvě. Výbornou volbou je i pro řadu rodinných domů zpravidla v různých barevných provedeních a imitacích dřeva.

Dřevohliníková okna mají prakticky neomezenou životnost. Opět lze kombinovat různé varianty barev a lazur na dřevo. Vnější hliníkový plášť okna poskytuje dřevu dokonalou ochranu před vnějšími vlivy a i zde je možno volit z široké škály barev. Hliníková okna jsou z hlediska barev nejvariabilnější, z hlediska ceny jde ale o okna a dveře vyšší kategorie.

„Plast je většinou nejlevnější variantou, vyžaduje nenáročnou údržbu. Dřevěná okna jsou z přírodního obnovitelného a vjemově teplejšího materiálu s kvalitou blížící se dřevěnému nábytku. Nevýhodou je nutná vyšší údržba vnějšího povrchu a jednou za čas jeho obnova. Tuto nevýhodu lze však eliminovat vnějším hliníkovým opláštěním. Hliníková okna se řadí mezi nejvyšší cenovou kategorii, jsou většinou vnímána jako velmi moderní a luxusní. Nevyžadují náročnou údržbu a vykazují vysokou stabilitu. Co se týká životnosti jednotlivých oken, tak při dobré údržbě mají nejvyšší životnost dřevěné a hliníkové konstrukce. Životnost základní konstrukce může být i více než 100 let,“ tvrdí Jiří Scheidel. Při výběru dohlédněte, aby okna měla dobré izolační vlastnosti. Součinitel prostupu tepla celého okna Uw by měl dosahovat alespoň 1,3 W/m2K.

Pro vaše větší bezpečí
Moderní okna mají zároveň speciální systém ochranných bodů proti vloupání. Zvýšená bezpečnost se řeší použitím bezpečnostních uzavíracích bodů v kování, uzamykací kličkou nebo bezpečnostním lepeným sklem apod. Záleží na zákazníkovi, jaké bezpečnostní prvky chce použít či jaké celkové bezpečnosti chce dosáhnout.

„Bezpečnostní uzavírací bod spočívá ve speciální konstrukci pohyblivého dílu na křídle, který má tvar hříbku. Na rámu je pak umístěn bezpečnostní protikus, který umožní při pokusu o násilné vypáčení zaháknutí obou dílů a znemožnění uvolnění uzavíracího bodu. Bezpečnostní uzamykací klička zabraňuje posunu celoobvodového kování tlakem na uzavírací bod a při vniknutí zasklením znemožní otočení kličky a otevření celého křídla,“ dodává Jiří Scheidel.

Bezpečnostní lepené sklo zase omezí cestu vniknutí oknem rozbitím skla. Takovéto sklo sice útočník rozbije, ale celistvost tabule je zajištěna přítomnou bezpečnostní fólií. Rozbitím sklo popraská, ale fólie drží jednotlivé střepy pohromadě a k jejímu protrhnutí je zapotřebí značného úsilí.

úspora energií
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.