Mám ráda kuchařské knihy - XLIV. díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLIV. díl

3. 2. 2019

Dobrý den, přátelé.

Nedávno se mi dostala do ruky malá a útlá knížečka o ovocných stromech. A právě teď, když nic nekvete ani se nezelená,  jsem v ní s radostí trochu zalistovala. Zimu totiž já moc nemusím.

Proto jsem také dala fotografii rozkvetlých ovocných stromů v krajině na titulní snímek. 

A tak jsem se rozhodla, že dnešní díl věnuji právě receptům z ovoce a s ovocem. Doufám, že se vám bude některý recept líbit. 

Vybrala jsem i 3 recepty z kdoulí.

Jsou to krásné stromy, bohužel nyní se moc nepěstují, i když jsou krásné a hlavně intenzivně voní. Kdoule jsou moc dobré a právě v této době  budou při správném uskladnění uleželé a ke konzumaci vhodné. Proto jsem také fotografii plodu dala pod článek.

A mezi námi, když se dá kdoule do prádelníku není třeba žádné jiné vůně. Zkusili jste to někdo? Naše babičky to s oblibou dělaly a věděly proč. 

 

Kdoulový koláč s medem

  • 150 gr hladké mouky, 100 gr másla, 80 gr cukru, 2 kdoule, 3 vejce, 4 lžíce medu,1 celá vanilka, 2 lžičky mleté skořice, 1/2 sáčku prášku do pečiva, máslo na vymazání formy, špetka soli

V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny a poté do ní zapracujeme máslo  Do směsi pak přidáme oloupané a nadrobno nakrájené kdoule a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. To vlijeme do máslem vymazané koláčové formy. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 ° C asi 40 minut. Koláč podáváme teplý.  

Kuře na kdoulích 

  • 1 kuře, 2-3 kdoule, 1 cibule, 1citron, 2 lžíce medu, rozmarýn, sůl, pepř 

Kuře zvenku i uvnitř osolíme, opepříme a pomažeme medem. Posypeme je najemno nasekaným rozmarýnem, dáme do pekáče a podlijeme troškou vody. Kdoule oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na osminky. Přidáme je do pekáče společně s citrónem nakrájeným na plátky a cibulí pokrájenou na měsíčky. Pekáč přiklopíme, kuře upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 180°C a podáváme s vařenými bramborami. 

Salát s kdoulemi

  • 2-3 kdoule, 2 malé římské saláty, 120 gr kozího sýra, 3 lžíce sušených brusinek, 3 lžíce nahrubo sekaných vlašských ořechů, citrónová šťáva, olivový olej, sůl 

Brusinky namočíme a odložíme. Kdoule oloupeme, odstraníme z nich jádřinec a nakrájíme je na měsíčky. Ty krátce povaříme ve vodě, dokud nezměknou, pak je dáme vychladit. Římský salát natrháme na kousky a dáme je do mísy. Přidáme scezené namočené brusinky, trošku citrónové šťávy, rozdrobený kozí sýr, vlašské ořechy a vychladlé kdoule. Nakonec zakápneme olivovým olejem a osolíme. Podáváme s plátkem nasucho opečeného chleba. 

Poznámka: Kdo nemá rád kozí sýr, může ho nahradit jiným podobné konzistence. 

Bramborový koláč s meruňkami 

  • 300 gr vařených brambor, 250 gr cukru, 4 vejce, 200 gr polohrubé mouky, 10 meruněk

Na drobenku: hrubá mouka, cukr krupice, máslo 

Žloutky vyšleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi horké vody. Opatrně do nich postupně vmícháme mouku, nastrouhané brambory a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe je rozpůlenými a odpeckovanými meruňkami řezem navrch. Koláč posypeme drobenkou (můžeme do ní přidat i jemně mleté ořechy) a upečeme jej v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30-40 minut. 

Drobenkový koláč s pudinkem 

  • 1 l mléka, 2 vanilkové pusinky, 2 lžíce cukru, ovoce dle chuti a sezóny

Na drobenku: 600 gr polohrubé mouky, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva 

Z mléka, pudinku a cukru uvaříme pudink. Ze zbylých ingrediencí připravíme drobenku. Tři čtvrtiny drobenky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zalijeme ji ještě tekutým pudinkem, poklademe ovocem a vše posypeme zbytkem drobenky. Pečeme 30 - 40 minut ve vyhřáté troubě. 

Francouzská třešňová bublanina-Clafoutis

  • 500 gr třešní, 100 gr moučkového cukru, 125 gr hladké mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, špetka soli, máslo na formu, moučkový cukr na posypáníTřešně omyjeme, odstraníme stopky a můžeme je i vypeckovat. Polovinu cukru dobře promícháme s třešněmi, odstavíme je a necháme nejméně 30 minut odpočinout. Do prosáté mouky přidáme sůl, zbytek moučkového cukru, rozšlehaná vejce a nakonec vše dobře promícháme  Nakonec do směsi přidáme mléko a vypracujeme těsto. Třešně nasypeme do formy o průměru 24 cm vymazané máslem. Cukr, který na třešních neulpěl, vmícháme do těsta a tím pak třešně ve formě zalijeme. Bublaninu upečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 35 - 40 minut. Teplou bublaninu posypeme moučkovým cukrem a před podáváním ji necháme vychladnout. 

Vepřové plněné meruňkami 

  • 1 kg nízkého vepřového bůčku,sůl, mletý pepř, 100 gr strouhanky, 50 gr másla, 300 gr meruněk, 100 gr rozinek, 2 lžíce pokrájených mandlí, 1lžíce petrželky,1 lžíce smetany

Nízký libový bůček lehce naklepeme, osolíme a opepříme. V misce smícháme strouhankou osmahnutou na másle, drobně pokrájené meruňky, promyté rozinky, mandle, petrželku a pokropíme smetanou. Maso pokryjeme touto nádivkou a svineme. Převážeme nití a dáme péci. Podáváme s brambory.  

A na závěr recept na jednoduché jídlo, které připravovaly naše babičky. 

Chlebový nákyp s jablky 

  • 500 gr staršího chleba, 800 gr jablek, 150 gr cukru, 60 gr másla, mletá skořice, vanilkový cukr

Chléb jemně nastrouháme, oloupaná jablka zbavená jádřinců pokrájíme na tenké plátky. Chléb a jablka promícháme v míse se skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem. Vložíme do hodně vymaštěného pekáčku, trochu stlačíme a pomastíme rozehřátým máslem.  Pečeme v mírně vyhřáté troubě. 

 

Recepty mám z různých knih a mých výstřižků, které pečlivě sbírám a uchovávám.

Váš "Karfík" .

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.