Foto

Loučení je těžké. Obzvlášť
se starými krásnými knihami

8. 10. 2012

Loučení v životě každého z nás je těžká věc. Pro knihovníky a nejen pro ně je bezesporu nejtěžší loučení se starými knihami. Skončil další ročník Týdne knihoven, jehož součástí bývají tradiční podzimní bazary či minibazary knih.

Ovšem, aby tento prodej knih za symbolické ceny vůbec mohl proběhnout, musí se staré knihy nejprve z fondu knihovny vyřadit, a to není snadné. Proč? Důvody mohou být různé. Potřebujeme místo pro nové krásné knihy, které přibývají, a přitom chceme udržet příjemný interiér, aby se čtenáři při výběru knih cítili dobře. Knih, které jen stojí v knihovně a už se nepůjčují (tedy ani nečtou), nám líto není. Jiné jsou naopak tolik čtené, až se rozpadají.

Je rozhodnuto, důvody známe a čistka může začít. Zpočátku jde vše podle plánu, hromada knih se zvětšuje, ale jen do té doby než dojde na knihy staré ať v dospělém či dětském oddělení. A do té doby se jedna hromada knih najednou začíná dělit na několik kupiček a tempo výběru se zpomaluje. Objevujeme a odkládáme na nové posouzení zvlášť knihy s krásnými ilustracemi, evergreeny, které jsou patrně evergreeny jen pro nás, přesto je nám líto je vyřadit. Vyvolávají nostalgické vzpomínky na dětství, na první přečtenou knihu na první půjčené knihy v oddělení pro dospělé. Prostě nezapomenutelné knihy, které dnešním dětem, ale i dospělým už nic neříkají.

Některé staré poklady prostě vyřadit nedokážeme, protože se chceme čas od času s nimi potěšit, a tak je vracíme zpátky do regálu, bez ohledu na to, kolik místa zaberou. Mnohé knihy se už nevydají a třeba se ještě někdy někdo bude divit, co všechno tu zůstalo za krásu.

Ovšem je pravda, že nelze vybírat jen podle toho, co se líbí nám a nebrat ohled na čtenáře. Knihovna je služba a knihovnice tu není od toho, aby prováděla přísnou selekci jenom podle svých měřítek. A tak se v bazarech mohou najít poklady knihovníky s těžkým srdcem vyřazené, ale pro čtenáře jinak nedosažitelné.

Ano, loučení je těžká věc.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%