Síla a moc stromu Arjuna
Ilustrační foto: pinterest.com

Síla a moc stromu Arjuna

7. 2. 2019

Máte někdy pochybnosti o výkonosti svého srdce? Srdce je známé jako velmi mocný a neúnavný sval a je stejně důležité jako mozek. Srdeční sval hraje důležitou roli v našem fyzickém zdraví, bez něj bychom nepřežili.

Význam srdce proniká také do našeho jazyka také v nejrůznějších metaforách: to je od vás srdečné, srdečně děkuji, spadl mi kámen ze srdce, to je od srdce, mám z toho těžké srdce, má srdce lva…atd. Tyto metafory ukazují, že naše kultura spojuje srdce i s psychickým, emocionálním, a dokonce i duchovním významem.

V dnešní stresové době, kdy žijeme ve velkém pohodlí a průmyslově zpracované potraviny jsou základem stravovacích návyků řady lidí, potřebuje naše srdce velkou péči. Ajurvéda nás učí, že zdraví srdce závisí na holistických (celostních) postupech, které vyvažují mysl, tělo a ducha. Potřebnou rovnováhu nám může zajistit řada bylin a rostlin. Mezi nimi je tropický strom Arjuna pro srdce tím skutečným hrdinou.

Arjuna v krajině
Doslovný význam termínu "arjuna" znamená "jasný", "bílý" nebo "zářící", kůra Arjuny je totiž zářivě jasná. Stále zelený listnatý strom může dosahovat výšky až 100 metrů. Po celé generace je Arjuna ceněna pro léčebné vlastnosti svého dřeva. Roste ve vlhkých, bažinatých, sub-himálajských oblastech Indie a Srí Lanky a produkuje hluboké, bílé nebo žluté květy uprostřed listů ve tvaru kužele. Hustá bílá až růžovo šedá kůra Arjuny jednou za rok přirozeně opadává a je následně sklizena.

K „srdci“ věci
Arjuna je jednou z klíčových ajurvédských rostlin pro srdce. Je vynikající pro všechny srdeční nevyváženosti a neduhy. Posiluje a tonizuje oběhový systém, omlazuje a regeneruje měkké tkáně a podporuje správnou funkci srdečního svalu. Tyto vlastnosti podporují udržení zdravé hladiny cholesterolu, hodnoty krevního tlaku a správnou srážlivost krve. Arjuna je také tradičně používána pro podporu emoční rovnováhy při starostech, smutku a stesku. Říká se, že Arjuna dodává odvahu, posiluje vůli a srdce a pomáhá k dosažení našich cílů.

Kromě vlastností, které posilují srdce, má Arjuna pozitivní vliv na trávení, barvu pokožky a lesk očí a inteligenci.  Je také zdrojem síly i stálosti a v lidském těle posiluje správnou tělesnou stavbu, přirozenou imunitu, výživu kloubů a pokožky a aktivuje fyzické pohyby, nervové a mentální pochody, oběhový, dýchací, trávící a vylučovací systém.

Ajurvédští lékaři doporučují Arjunu při trávicí nerovnováze a ke zlepšení funkce žlučníku a jater, dále je vhodná k odstranění lokální zánětů kůže. A dokonce je Arjuna tradičně používána k posílení kostí a podpoře zdravé hustoty kostí.

Jak Arjunu používat?
Arjuna je tradičně užívá v práškové formě, nebo v kapslích, ale může být také použita k vytvoření medikovaného ghí (zvláštní druh přepuštěného másla vyrobený z bizoního či kravského mléka, využívaný v Indii a některých dalších regionech jižní Asie), medikovaného oleje nebo přidána do vody s medem pro výrobu čaje či v kombinaci s mlékem.

ajurvéda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.