7 rad pro jarní restart těla i duše
www.pixabay.com

7 rad pro jarní restart těla i duše

13. 2. 2019

S prvním sluníčkem a stoupajícími teplotami přichází i spoustu nových plánů. Jen ta energie, jako by se někam vytratila. Právě nyní přijdou vhod tipy odborníků, kteří mají ke zdravému životnímu stylu rozhodně blízko.

1. Dopřejte si světlo a čerstvý vzduch
Sluníčko, čerstvý vzduch, jarní cvrlikání ptáků a zelená všude kolem v přírodě - to je nejlepší lék na jarní únavu. Sice vás potom doma sklátí do postele, ale usínat se bude dobře. "Mě se osvědčilo přidávat do stravy přidávat čerstvé bylinky, klíčky a trvale mne drží na nohách běhání za každého počasí. A když se zima drží zuby nehty, tak doma zapálíme svíčky, dáme si dobré víno nebo čaj a zalezeme si ke knížce nebo pěknému filmu,“ radí cvičitelka Jana Havrdová.

 

2. Naplánujte si alespoň dva dny ve wellness
Když je zima úporná a sněhu neubývá, není od věci, zajet si někam odpočinout do lázní. Stačí zadat do internetového vyhledávače "wellness pobyt" a vyjede nekonečná řada nabídek - od dvoudenních po čtrnáctidenní. Záleží jen na vás. Trochu cvičení, masáže, sauna, pára, kvalitní odpočinek a dostatek spánku - to nakopne spolehlivě. 

 

3. Prozářete si jaro květinami i drahokamy

Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale rozkvetlá kytka na kuchyňském stole dokáže zvednout náladu. "Mě nejvíce naladí na jaro pohled do květinářství, kde už se prodávají jarní tulipány, narcisy a hyacinty. Tyto nádherné barvy mi připomínají pastelové odstíny safírů, které se těží na Madagaskaru. To ve mně vyvolává novou energii a spoustu nápadů," říká návrhářka originálních šperku Ester Engelová.

 

4. Pište a odškrtávejte si splněné sny a plány
Zkraťte si čekání na jaro plánováním, co podniknete, až se oteplí. Rovnou si napište seznam míst a věcí, které chcete na jaře a v létě podniknout. 

 

5. Rozmazlete pleť vyčerpanou zimním obdobím
Po zimě může pociťovat jarní únavu i naše pleť, která bývá často dehydratovaná a chybí jí potřebné živiny. "Nakupte si proto kvalitní kosmetické přípravky a pusťte se do vyživování. Já to dělám každý rok na jaře," doporučuje kosmetička Denisa Jasinská.

 

6. Dopřejte tělu pravidelnou dávku vitamínů
Jedním z nejlepších způsobů, jak dostat tělo po zimě do kondice, je dopřát mu pravidelné dávky vitamínů a pohybu. Skvěle se pro tento účel hodí například smoothies – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Jejich výroba není nic obtížného: vezmete ovoce nebo zeleninu, zkrátka, co máte k dispozici, a mixujete. "Kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích. Některé suroviny k sobě samozřejmě ladí více, podporují vzájemně svoji chuť, některé stačí přidat jen v malém množství, u některých by vás ani nenapadlo, že se dají mixovat a vypít,“ doporučuje šéfkuchař Josef Tydlačka.

 

Smoothie pro posílení imunity
Suroviny na 4 dcl – pro 2 osoby
: 2 dcl 100% jablkového džusu, 1 oloupaný banán, 1 menší syrová oloupaná červená řepa, 1 mrkev, 1 zelené jablko, 100 g mražených malin, 1 polévková lžíce chia semínek, 1 dcl vody nebo hrst ledu
Postup: Všechny suroviny vložte do mixéru a společně rozmixujte.
Tip: Smoothie nejlépe chutná vychlazené, proto je ideální alespoň jednu surovinu použít zmrazenou – v tomto případě jsou to maliny.

zdraví
Hodnocení:
(2.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%