Kubova Huť
FOTO: autorka

Kubova Huť

14. 2. 2019

Kubova Huť byla původně sklářská osada, která vznikla v sedle Boubína /1362m/ a Obrovce /1101m/. Jméno dostala podle zámeckého hejtmana Guby, ten vlastnil les na svahu Boubína. Kníže Adam František Schwarzenberg obdaroval vimperského měšťana Podschreindera zdejším pozemkem. Ten vybudoval sklářskou huť na výrobu tabulového skla. Kolem huti byly domy dělníků, vznikaly pastviny a pole. Majitel však zkrachoval a podíly získalo sedm osadníků. Život zde byl těžký, kruté zimy, neúrodná půda, řádění vlků a medvědů. Dopravní spojení se zlepšilo až v roce 1811, kdy se vybudovala cesta do Pasova. V roce 1900 byla zprovozněna železnice vedoucí do Volar. Nádraží je nejvýše položené v Čechách.

Kubovka je malé lyžařské středisko s dvěma sjezdovkami, lyžařskou školičkou a půjčovnou lyží. K ubytování slouží penziony a hotel Kristián. Vycházkou se dostanete na vrchol Boubína, na rozhlednu. Při dobré viditelnosti jsou vidět Alpy. Cestou míjíme jeden z řopíků, zbytek opevnění z roku 1937,  je volně přístupný.

Světově známý boubínský prales s porosty buků, smrků a jedlí, které jsou ponechány přírodě, je v zimě těžko přístupný. Přesto můžeme obdivovat chůdové kořeny, dvojáky a různé deformace starých stromů. Iniciátorem vyhlášení rezervece byl lesmistr schwarzenberského panství Josef John. Prales byl jeho láska.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.