Valentýnská masáž
Ilustrační foto: pixabay.com

Valentýnská masáž

13. 2. 2019

Jak je vidět v těchto dnech, importovaný svátek svatého Valentýna se mezi českými milenci úspěšně ujal. Naše generace ho sice nevnímá s požadovanou vášní, ale mladým se očividně zamlouvá…

Kdysi jsme 14. února nanejvýš tak pogratulovali k svátku Valentinovi či Valentině – pokud jsme vůbec nějaké znali. Protože tenkrát nám to jméno evokovalo snad jedině slavný film pro pamětníky, anebo první kosmonautku světa… A vlastně si ani nejsem jistá, jestli vůbec tohle jméno kdysi v našem kalendáři bylo uvedeno.

Dnes už se dlouho před tímto datem utápíme v povinné mediální lázni plné komerčního kýče, před kterou není úniku. Tvar srdce se objevuje na těch nejbizarnějších místech i produktech. Člověk, kterému je už sedmnáct pryč, si možná klade otázku, zda forma až příliš nevítězí nad obsahem a nemění tím samotnou podstatu ušlechtilého citu, jakým láska bezesporu je… Ale v uplynulých třiceti letech jsme spolu se svobodou a demokracií přijali i mnohem horší zlozvyky, než je anglosaská oslava zamilovanosti. Nemám pravdu?

Ostatně – právě období největší zamilovanosti je mnoha odborníky z oboru psychiatrie označováno za jakousi dočasnou nepříčetnost, hraničící dokonce s nemocí. Ukazuje se, že u lidí, kteří prožívají romantickou lásku, probíhají v mozku stejné chemické reakce, jako u pacientů trpících obsedantně kompulsivní poruchou.

A láska je údajně taky chemická porucha. Dokonce prý na ni existuje chemický vzorec: C8 H11 NFEA!!! Z vědeckého hlediska jde vlastně o strukturně jednoduchý a účinný fenyletylamin skupiny amfetaminu, produkovaný septem limbického systému mozku v řídící centrále pocitu. Mozek je fenyletylaminem silně omámen, a zamilovaní tak prožívají stav prudké euforie. Být šíleně zamilovaný prý může znamenat opravdové šílenství – a výraz „ nemocný láskou“ je překvapivě přesný.

Ne, nejsem zapšklá stařena, a na všechna svá zamilování – a že jich nebylo málo – vzpomínám jak jinak než s láskou. Jen doufám, že budou mít odborní poradci smysl pro humor a utěší každého, kdo za nimi přijde s pláčem, že nedostal žádné srdíčko ani plyšáka…

I když ne všude patří svatý Valentýn milencům a ne všude vítězí srdíčka. Pokud by vás čistě náhodou přepadl valentýnský splín, tak navrhuji výlet do Estonska. Tam vypravují 14.února „autobusy lásky“ pro osamělé muže a ženy, kde mají příležitost k seznámení.

Myslím však, že k příjemnému seznámení docela postačí i český autobus.

Anebo seznamka na i60

Hezké vztahy i bez pompézních oslav vám přeje HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%