Valentýnská masáž
Ilustrační foto: pixabay.com

Valentýnská masáž

13. 2. 2019

Jak je vidět v těchto dnech, importovaný svátek svatého Valentýna se mezi českými milenci úspěšně ujal. Naše generace ho sice nevnímá s požadovanou vášní, ale mladým se očividně zamlouvá…

Kdysi jsme 14. února nanejvýš tak pogratulovali k svátku Valentinovi či Valentině – pokud jsme vůbec nějaké znali. Protože tenkrát nám to jméno evokovalo snad jedině slavný film pro pamětníky, anebo první kosmonautku světa… A vlastně si ani nejsem jistá, jestli vůbec tohle jméno kdysi v našem kalendáři bylo uvedeno.

Dnes už se dlouho před tímto datem utápíme v povinné mediální lázni plné komerčního kýče, před kterou není úniku. Tvar srdce se objevuje na těch nejbizarnějších místech i produktech. Člověk, kterému je už sedmnáct pryč, si možná klade otázku, zda forma až příliš nevítězí nad obsahem a nemění tím samotnou podstatu ušlechtilého citu, jakým láska bezesporu je… Ale v uplynulých třiceti letech jsme spolu se svobodou a demokracií přijali i mnohem horší zlozvyky, než je anglosaská oslava zamilovanosti. Nemám pravdu?

Ostatně – právě období největší zamilovanosti je mnoha odborníky z oboru psychiatrie označováno za jakousi dočasnou nepříčetnost, hraničící dokonce s nemocí. Ukazuje se, že u lidí, kteří prožívají romantickou lásku, probíhají v mozku stejné chemické reakce, jako u pacientů trpících obsedantně kompulsivní poruchou.

A láska je údajně taky chemická porucha. Dokonce prý na ni existuje chemický vzorec: C8 H11 NFEA!!! Z vědeckého hlediska jde vlastně o strukturně jednoduchý a účinný fenyletylamin skupiny amfetaminu, produkovaný septem limbického systému mozku v řídící centrále pocitu. Mozek je fenyletylaminem silně omámen, a zamilovaní tak prožívají stav prudké euforie. Být šíleně zamilovaný prý může znamenat opravdové šílenství – a výraz „ nemocný láskou“ je překvapivě přesný.

Ne, nejsem zapšklá stařena, a na všechna svá zamilování – a že jich nebylo málo – vzpomínám jak jinak než s láskou. Jen doufám, že budou mít odborní poradci smysl pro humor a utěší každého, kdo za nimi přijde s pláčem, že nedostal žádné srdíčko ani plyšáka…

I když ne všude patří svatý Valentýn milencům a ne všude vítězí srdíčka. Pokud by vás čistě náhodou přepadl valentýnský splín, tak navrhuji výlet do Estonska. Tam vypravují 14.února „autobusy lásky“ pro osamělé muže a ženy, kde mají příležitost k seznámení.

Myslím však, že k příjemnému seznámení docela postačí i český autobus.

Anebo seznamka na i60

Hezké vztahy i bez pompézních oslav vám přeje HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%