Vzpomínka na výlet do Pasek nad Jizerou
Foto: autorka s manželem

Vzpomínka na výlet do Pasek nad Jizerou

15. 2. 2019

Je pošmourné, zimní počasí a já jsem se tak trochu probírala mnoha alby naší rodiny. Narazila jsem na jednu dovolenou na sklonku léta v Rejdicích, kde máme přátele, kteří zde vlastní dva rekreační objekty se sjezdovkou. Nejsme lyžaři, a tak je navštěvujeme hlavně v době, kdy odtaje sníh a do kraje zavítá jaro, až do podzimu, kdy příroda v kraji je tak nádherně zbarvená do podzimních barev a rána nás často budí s ojíněnou trávou v důsledku nočních mrazíků, které ohlašují nezadržitelně se blížící příchod zimy.

Jedno letní odpoledne jsme se rozhodli, že navštívíme Paseky nad Jizerou, kraj Zapadlých vlastenců z knihy K.V. Raise. Nelitovali jsme, byli jsme překvapeni, jak tak malinká obec, čítající okolo 200 obyvatel, jejíž chalupy jsou rozesety daleko po stráních, je uklizená, s krásným muzeem, kostelíkem a hřbitovem, kde po mnoho let spí svůj věčný sen pomocník učitele Věnceslav Metelka. Jmenovaný se staral o hudební a divadelní život ve vsi. Jeho láska k houslím ho dovedla až k jejich výrobě, byl však samouk. Založil rodinnou houslařskou tradici, z níž se později zrodila krkonošská houslařská škola. Dodnes jsou ve světě známé rody Pilařů, Špidlenů a Vedralů, které nesou tu houslovou tradici dál.

Po 2. světové válce se snažil František Vedral, učitel houslí z Pasek, oživit hudební tradici, ale bylo to jen nakrátko V roce 1980 při kostele sv. Václava vzniklo pěvecké sdružení Svatováclavský sbor. Od roku 1990 se každoročně pořádají Pasecké hudební slavnosti. V pěveckém sboru dnes převážně učinkují profesionální hudebníci.

Muzeum zapadlých vlastenců v budově bývalé fary se věnuje místní historii, a to především Věnceslavu Metelkovi a K.V.Raisovi. Připomíná se zde i život zdejších horalů v 19. století, dále pak je zde připomenuto houslařství a tkalcovství. Muzeum bylo zřízeno v roce 1958 v přízemí fary, ale v roce 1975 byla provedena rekonstrukce podle návrhu dr. Jecha, znalce a vydavatele díla Metelky. V dnešní době muzeum spravuje KRNAP.

V okolí je krásná příroda a úžasné výhledy. Některé doprovází mé letmé povídání o Pasekách nad Jizerou.

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.