Češi se nejvíce obávají
rakoviny, roli hraje i věk

Češi se nejvíce obávají
rakoviny, roli hraje i věk

9. 10. 2012

Češi mají největší obavy z rakoviny, infarktu a mrtvice. Obavy z chorob se liší v závislosti na věku dotazovaných, pouze strach z rakoviny uvádějí respondenti bez ohledu na věk, zjistil průzkum společnosti Nutricia.

Rakoviny se bojí 92 procent Čechů, infarktu 32 procent, mrtvice o deset méně, cukrovky 16, AIDS 13 a Alzheimerovy choroby 12 procent lidí. Strach z invalidity vyjádřilo sedm procent lidí.

Dá se ale říci, že každá věková skupina má určité "strašáky", například obavy z rakoviny prsu jsou nejsilnější mezi ženami ve věku od 25 do 34 let. Mladší lidé od 18 do 34 let nejčastěji uvádějí obavy z AIDS, naopak nemoci jako infarkt, mrtvice nebo cukrovka jsou nejobávanější u obyvatel starších 45 let.

Druhou velkou skupinou obávaných nemocí u starších lidí jsou choroby, které často vedou k závislosti na pomoci bližních, jako jsou invalidita nebo Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Obavu z invalidity vyjádřilo 11 procent lidí ve věku 45 až 54 let, ačkoliv v celé populaci se této diagnózy bojí sedm procent. U Parkinsona je to pak šest procent u lidí mezi 45 a 54 lety vůči čtyřem procentům v celé populaci.

"S postupujícím věkem si lidé stále častěji uvědomují možnou závislost na rodině při běžných činnostech jako například běžný úklid, zajišťování jídla a podobně," vysvětlila Zuzana Kala Grofová z Pardubické krajské nemocnice.

Lidé po 45. roku se více bojí i infarktu a mrtvice, kde se hodnoty pohybují mezi 30 až 40 procenty.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.