Komárovský rybník Branžež - Český ráj
FOTO: autorka

Komárovský rybník Branžež - Český ráj

22. 2. 2019

 

Obec Branžež najdeme ve Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav. Žije zde trvale asi 230 stálých  obyvatel. Postupem času se z obce, pro její krásné umístění, v západní části Českého ráje, stala převážně oblast rekreační. Je zde spousta chalup a rekreačních chat. Součástí Branžeže je též malá obec Nová Ves. Vesnicí protéká říčka Kněžmostka, která teče z Komárovského rybníka a zásobuje svojí vodou rybník Drhlenský v sousední vsi Drhleny, které spadají též do rekreačních oblastí Českého ráje.

Původně zde byly rybníky tři a největší z nich byl právě Komárovský . Tyto rybníky sloužily k pěstování ryb , ale postupem času byly vypuštěny a zatravněny. Hráze měly funkci  spojovacích cest, ale ve druhé polovině 20. let byl největší rybník Komárovský opětovně napuštěn, ale to již začal sloužit také k rekreaci. Rybník má krásně písčité dno s největší hloubkou 2,5 m a s velmi pěknými  písčitými plážemi, s kempy chatovými i stanovými. Kolem je hojně rekreačních chat, domů k pronájmu a pěkné penziony. Občerstvení je zde na každém rohu. Rády sem jezdí rodiny s dětmi pro dobré koupací podmínky, dětská hřiště a pěkné cyklistické  a turistické trasy.Komárovský rybník je druhým největším rybníkem Českého ráje s rozlohou asi 38 ha. Velikostí jej předčí pouze rybník Žabakor,který však není rekreační,ale chráněný.

Tato část Českého ráje je též naše oblíbená lokalita, kam se rádi vracíme, sice ne kempovat, ale jen tak se procházet a kochat se.

Nedaleko nalezneme též krásné českorájske památky v podobě hradů , jako  například   hrad Kost  s krásným údolím zvaným Plakánek a o kousek dál lovecký zámeček Humprecht, který se hrdě tyčí nad městečkem Sobotka. Mohla bych jmenovat spoustu  zajímavých a přírodně krásných míst v nevelké vzdálenosti od Komárovského rybníka. No, přijeďte se vykoupat do Komáráku, možná se potkáme!

Nebo se zde sejdeme a budeme se kochat spolu? Co není,může být !

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%