Měl váš let velké zpoždění?
Žádejte náhradu škody!

Měl váš let velké zpoždění?
Žádejte náhradu škody!

9. 10. 2012

Chystali jste se do zahraničí letadlem a zrušili Vám let? Mělo Vaše letadlo, kterým jste se vraceli z dovolené, několikahodinové zpoždění? Odmítla Vás pustit letecká společnost na palubu letadla? Ve všech případech máte nárok na náhradu škody, a to až do výše 600 eur (zhruba 15 tisíc korun).

Nárok na kompenzaci vychází ze směrnic Evropské unie již z roku 2004. Cestující v České republice dosud o této možnosti neměli informace, až nyní se začala vymáháním náhrad škod u leteckých dopravců zabývat služba Kompenzomat.cz.

„Naším cílem je nejenom rychle a férově vyřešit oprávněné nároky klientů, ale zároveň chceme posílit znalosti cestujících o jejich právech, a přispět tak ke zkvalitnění servisu leteckých společností i cestovních kanceláří,“ vysvětluje ředitelka portálu Kompenzomat Alice Güttlerová. Podle ní stačí na stránkách www.kompenzomat.cz vyplnit jednoduchý formulář o problémovém letu, sestávající ze základních údajů o pasažérovi a konkrétní letecké lince, vše ostatní již zajistí služba Kompenzomat.

Základní posouzení vzniku nároku obvykle netrvá déle než týden. Samotný proces vyřízení žádosti pak v závislosti na průběhu a počtu podaných žádostí trvá v průměru od dvou týdnů do dvou měsíců. Z náhrady škody ve výši 250 až 600 eur si služba Kompenzomat odečte odměnu ve výši 27 procent z přiznané kompenzace.

„V žádném případě nechceme peníze předem, a už vůbec nechceme peníze v případě, kdy se je nepodaří získat. Nebude-li nárok cestujícího uznán, nic neplatí,“ dodala Alice Güttlerová s tím, že žádost o kompenzaci je možno podat až 24 měsíců ode dne, kdy proběhl či měl proběhnout let.

 

Nárok na kompenzaci vzniká v případě:

  • je-li cestujícímu proti jeho vůli odepřen nástup na palubu letadla
  • zrušení letu
  • zpoždění letu
  • snížení letové třídy
  • zvláštních výdajů spojených s přesměrováním letu a případného zpoždění přesměrováním způsobeným
doprava letadlo letiště
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.