Desatero pacienta s nevyléčitelnou nemocí
Ilustrační foto: ingimage.com

Desatero pacienta s nevyléčitelnou nemocí

20. 2. 2019

Dozvěděli jste se, že máte rakovinu v pokročilém stadiu nebo jiné nevyléčitelné onemocnění? Tady je několik rad, jak tuto závažnou situaci zvládnout co nejlépe.

1. Zeptejte se svého ošetřujícího lékaře na všechny informace, které se týkají vašeho zdravotního stavu. Jaký je rozsah onemocnění, které orgány jsou zasaženy, jaké jsou možnosti léčby, jak bude léčba probíhat, jaké jsou možné vedlejší nežádoucí účinky. Pokud něčemu nebudete rozumět, nechte si to od lékaře znovu vysvětlit. Máte právo na pravdivé informace o svém zdravotním stavu. Pokud chcete své nálezy konzultovat s dalším odborníkem, udělejte to.

2. Rozhodněte se, komu tuto informaci řeknete. Pokud potřebujete, nechte si nějaký čas na rozmyšlenou. Určitě je dobré podělit se o tuto starost s někým blízkým, komu důvěřujete. V první chvíli to nemusí být manžel nebo manželka, ale třeba kamarádka nebo kolegyně, která již má podobnu zkušenost. Je jen na vás, komu a kdy informace o sobě sdělíte.

3. Pokud vám to zdravotní stav dovolí, dělejte všechno jako před onemocněním. Někdy nejsou obtíže spojené s nemocí příliš závažné a onemocnění mohlo v těle probíhat už řadu měsíců nebo i let. Rozdíl je jen v tom, že nyní o diagnóze víte. Pokud se budou vaše příznaky zhoršovat, snažte se využít každou chvíli, kdy vám bude lépe a dělejte to, co máte rádi.

4. Snažte se být otevření k příbuzným a přátelům, kteří vám chtějí pomoci. „Někdy je pro okolí nemocného těžké normálně komunikovat s pacientem. Obávají se, aby mu během rozhovoru nepřipomněli přítomnost nemoci nebo aby se nerozplakali. Je důležité otevřít cestu mezi pacientem a blízkými. Nemocný by měl dát blízkým najevo, že cítí jejich podporu,“ uvádí onkoložka Petra Garnolová.

5. Neskrývejte emoce. Chce se vám plakat nebo křičet udělejte to. Kdybyste byli úplně klidní ve chvíli, když se dozvíte špatné zprávy, nebylo by to úplně v pořádku. Dovolte svému okolí, aby také uvolnili své pocity. Určitě to pomůže k lepší a pravdivější komunikaci mezi vámi.

6. Sepište si seznam věcí, které ještě chcete udělat nebo vidět. Až ho budete mít, začněte si jednotlivá přání plnit. A nezapomeňte, že ho můžete průběžně doplňovat.

7. Zhoršují se vaše obtíž? Řekněte to svému lékaři a donuťte ho hledat řešení ke zmírnění nepříjemných projevů nemoci. Některých potíží vás medicína úplně zbavit neumí, ale obvykle existuje možnost, jak je alespoň zmírnit.

8. Cítíte, že vám ubývá sil? Začněte řešit důležité věci. Pro každého je důležité něco jiného. Někdo potřebuje převést firmu na děti, jiný se chce usmířit s přítelem, zkrátka kolik je lidí na světě, tolik je důležitých záležitostí.

9. Zamyslete se, kde chcete strávit konec života a informujte o tom svoji rodinu. „Většina pacientů si přeje strávit poslední období svého života doma v kruhu rodiny. Pacientům se samozřejmě snažíme toto přání splnit,“ říká onkoložka a jednatelka agentury Péče doma Petra Garnolová. V současné době naštěstí existují organizace, které nemocným i příbuzným pomohou toto přání splnit. Jde o týmy mobilních hospiců a vybraných agentur domácí péče, které spolupracují s paliativními lékaři. Tyto organizace mohou zajistit zdravotní péči v domácím prostředí ve stejném rozsahu jak v nemocnici. Pokud se rozhodnete pro péči ve zdravotnickém zařízení, najděte sami nebo ve spolupráci s rodinou nejbližší kamenný hospic a zajeďte se tam společně podívat. Další variantou může být také léčebna dlouhodobě nemocných, pokud není hospic blízko vašeho bydliště dostupný.

10. Neztrácejte naději a víru ve zlepšení. Každý člověk je jiný a také nemoc může probíhat různě. I když vám tělo vypoví službu a lékaři již nedávají moc naděje, vždycky existuje alespoň malá možnost, že se vše obrátí k lepšímu. Navíc, každý máme něco nebo někoho, pro co stojí za to bojovat a žít.

domácí péče rakovina zdraví
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%