Návod na pohodové školní ráno: méně příkazů, více odpovědnosti na dětech
Foto: Baby Klub Juklík

Návod na pohodové školní ráno: méně příkazů, více odpovědnosti na dětech

26. 2. 2019

Ráno bývá v mnoha rodinách s dětmi, než odejdou do školy, velmi hektické. Možná stačí málo – nechat školákům více odpovědnosti a nevysílat k nim tolik příkazů, zákazů a doporučení. Stejně je většinou nevnímají…

Koukej konečně vstát, přijdeš pozdě do školy! Čistila sis zuby? Teď dopisuješ úkol?! Máš svačinu… pití… ořezané tužky…? A věci na atletiku máš? Okamžitě si natáhni čepici, je pod nulou!

Podobné věty lze asi po ránu zaslechnout v mnoha českých domácnostech, kde se děti vypravují do školy. Vzduchem létají příkazy, zákazy a doporučení (v lepším případě), v napětí jsou děti i rodiče. To ale není nejlepší start do nového dne. Přitom to jde i jinak, jen je třeba trošku rezignovat na vlastní pocit důležitosti a dopřát dětem více pravomocí. Naučí se tak samostatnosti, zodpovědnosti a školní rána budou hned pro všechny příjemnější.
„Zkuste si představit, že jste průvodce na turistickém zájezdu a potřebujete, aby všichni klienti byli ráno včas u autobusu… Prostě své miláčky hezky přivítejte do nového dne a pak jim stručně sdělte: Je půl sedmé. V 6.45 je snídaně a v 7.10 se odchází do školy. A dál už neříkejte ani slovo. Žádné narážky na zuby, nic o ustlaných postýlkách, žádné další připomínání. Možná můžete utrousit poznámku – a na nic nezapomeňte,“ doporučuje maminka čtyři dětí Štěpánka Štrougalová.

 Jak tedy na to?

  • Příjemně, stručně a jasně – Zkuste si představit, že jste průvodce na turistickém zájezdu a potřebujete, aby všichni klienti byli ráno včas u autobusu…
  • Kdo má pod čepicí? – Raději se kousněte do rtu, ale snažte se nevypustit z úst tu okřídlenou větu – Koukej si vzít čepici, nebo nastydneš…
  • Individuální objednávka svačiny? A proč ne? – Nechte si od dětí ještě večer říct, co by si rády odnesly druhý den do školy ke svačině. Když jim vyhovíte, šance, že svačinu sní, je velká.
  • Včas stanovte deadline – Osvědčilo se určit předem datum, do kterého je potřeba něco vyřídit - například na začátku roku děti sepíšou seznam obalů na sešity a knihy.
  • Každý svého štěstí strůjcem – Místo toho, abyste večer děti zahrnovali výčitkami, že si neuklidily to a to, a nesplnily své povinnosti, zkuste to jinak. Dejte jim deadline do kdy má věc splněna, pokud se to nesplní, mají smůlu.
  • Místo kontroly nabídka spolupráce – Dětem nekontrolujte tašky, penály, ani úkolníčky, a nechejte odpovědnost za stav jejich věcí na nich.
  • Úkoly se zvládnou i bez nucení – Děti samy dobře vědí, že když nechávají úkoly na poslední chvíli, nebo od nich odbíhají, je to jen zbytečné zdržování.
  • Diplomacie místo zákazů – Osvědčilo se rozhodnutí méně zakazovat. To se stejně nikomu nelíbí. Ani rodičům, ani dětem. 

    Ten rozdíl asi nejlépe vyjadřují následující věty: Neber si do školy to auto, ztratíš ho!  Lepší je přece říct – Opravdu už tě to auto omrzelo, takže klidně riskneš, že se ti ve škole ztratí? "A rozhodnutí už nechám na dětech,“ uzavírá Štěpánka Štrougalová, a majitelka Baby Clubu Juklík.

     

 

 

 

vnoučata
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%