Ajurvéda a cukrovka
Ilustrační foto: ingimage.com

Ajurvéda a cukrovka

24. 2. 2019

Sladkost přestala být pouze odměnou, ale stala se běžnou součástí každodenního života. Počet lidí, kteří mají potíže s metabolizací cukru v krevním oběhu enormně stoupá. Tento stav, běžně známý jako diabetes, dosahuje v mnoha zemích epidemických rozměrů.

Počet lidí s diabetes roste geometrickou řadou

Ačkoli lékařská věda učinila na jedné straně velké pokroky v léčbě akutních onemocnění, jako jsou infekční nemoci, trauma a jiné život ohrožující stavy, na straně druhé můžeme sledovat dramatický nárůst chronických onemocnění, včetně cukrovky. Podle nejnovější zprávy Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se počet lidí v USA diagnostikovaných s diabetem zvýšil z 1,5 milionu v roce 1958 na 18,8 milionu v roce 2010. Diabetes je sedmou hlavní příčinou úmrtí v USA a je hlavní příčinou onemocnění srdce, mrtvice, onemocnění ledvin, amputace dolních končetin a slepoty. Údaje z mezinárodních studií ukazují, že počet lidí s diabetem po celém světě v roce 2011 dosáhl 366 milionů. Alarmující je, že odhadem 36,6 %, mužské populace a 29,3 % ženské populace trpí prediabetes.

Diabetes můžete zvládnout s Ajurvédou

Naštěstí, i když ještě na diabetes neexistuje lék, existují intervence a změny životního stylu, které mohou ovlivnit průběh této nemoci a předcházet komplikacím. Léčebný systém Ajurvédy dokáže naslouchat signálům těla, všimnout si prvních příznaků nerovnováhy a provést potřebné změny, abychom navrátili rovnovážný stav.

V jídlu je zdraví

Ajurvéda se dívá na jídlo jako na lék. Znamená to konzumaci více potravin, které jsou hořké, svírající nebo chuťově štiplavé a rozhodně doporučuje snížit spotřebu potravin, které jsou sladké, kyselé nebo slané.

Mějte na paměti, že ajurvédský výživový předpis bere v úvahu mnoho faktorů, jako je věk, tělesná konstituce, období a další environmentální a sociální faktory, proto je konzultace s vyškoleným odborníkem nezbytná k vypracování konkrétních individuálních doporučení.

Je důležité se hýbat

Jak Ajurvéda, tak i moderní medicína, definují nedostatek fyzického cvičení jako jeden z faktorů životního stylu, který přispívá k rozvoji a progresi diabetu. Obezita zvyšuje riziko vzniku cukrovky a negativně ovlivňuje kontrolu cukru v krvi u jedinců s diabetem. Z těchto důvodů je aktivní léčba a prevence diabetu při aktivní tělesné hmotnosti.

Jakýkoli typ fyzické aktivity pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a aerobní cvičení zejména zlepšuje funkci inzulínu, což umožňuje, aby glukóza vstoupila do buněk, kde je potřeba, a udržovala hladinu v krvi normální. Zde jsou některé příklady cvičení, které můžete zapracovat do každodenní rutiny: svižná procházka, lekce jógy, tai-chi nebo qigongu, lekce tance, lekce aerobiku nebo jízda na kole.

Zázračné byliny

Ajurvéda zná mnoho bylin a koření, které lze k léčbě diabetu použít. V současné době existuje více než 1200 druhů rostlin, které mají známé účinky snižující hladinu glukózy. Zde je několik z nich:

Gymnéma lesní: Tato rostlina se k léčení diabetu používá již více než 2000 let. Jedná se o lesní, popínavou vinnou révu vyskytující se ve střední a jižní Indii. Ajurvédští lékaři se na tuto rostlinu odvolávali jako na "zabijáka cukru". V rozsáhlých výzkumech Gymnémy lesní bylo zjištěno, že stimuluje sekreci inzulínu, zvyšuje účinky cirkulujícího inzulínu a snižuje hladinu glukózy v krvi. Bylo také prokázáno, že má ochranný účinek na slinivku, což je orgán, který produkuje a vylučuje inzulín.

Další rostliny vhodné k léčení diabetu jsou:

 

ajurvéda zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.