Zdravá a odpočinková dovolená u moře? Přečtěte si naše tipy!
Ilustrační foto: CKVT

Zdravá a odpočinková dovolená u moře? Přečtěte si naše tipy!

26. 2. 2019

Na dovolenou k moři můžete vyrazit v každém věku. Možná se vám zdá, že s přibývajícími roky je cestování složitější a náročnější. My si ale myslíme, že odpočinek u moře za to stojí.

V tomto článku vám proto poradíme, jak a kam vyrazit, aby vše probíhalo naprosto hladce. Dovolená má přece být především odpočinek pro tělo i pro duši!

Proč vůbec vyrážet k moři

Máme pro vás pár důvodů, proč byste se měli rozhoupat a cestu k moři absolvovat. Tak především je pobyt u moře velmi prospěšný pro zdraví: minerály obsažené v mořské vodě mají léčivé účinky na naši kůži, a pomáhají proto s léčbou různých kožních onemocnění a ekzémů. Pobyt na slunci zvyšuje množství a aktivitu bílých krvinek, stejně jako látkovou výměnu v těle a pomáhá posilovat obranyschopnost. Vlhký mořský vzduch plný minerálů také čistí sliznice a rozpouští hleny v dýchacích cestách. Mořské bahno pak díky vysokému obsahu hořčíku a vápníku pomáhá zmírňovat svalové napětí a pomáhá kloubům. Ve výsledků: bude se vám lépe dýchat, budete se lépe pohybovat a zlepší se vám imunita. A jako bonus si královsky odpočinete!

Co u moře dělat

Skvělou možností, jak si dovolenou u moře užít, jsou organizované výpravy pro vaši věkovou skupinu, kde se budete mít možnost setkat se stejně smýšlejícími lidmi. Všemi deseti vám můžeme doporučit pobyt v Klubu aktivní dovolené 55+, který dopřává lidem nad 55 let (a komukoli nižšího věku, koho tento plán láká) vyrazit k moři a zároveň si užít zajímavý program. Můžete se podle vlastních preferencí zúčastnit přednášek o zdraví s českými zdravotníky nebo fyzioterapeuty, pohybových aktivit či dechových cvičení. Vše ale není jen o pohybu! Čekají na vás také kulturní a taneční večery, možnost zahrát si deskové hry nebo se společně podívat na film. Když zrovna nebudete odpočívat na pláži nebo se účastnit výletů, budete mít na výběr tolik aktivit, že nebudete vědět, kam dřív.

TIP: Podívejte se na aktuální nabídku dovolené pro seniory, kde na vás čekají osvědčená ubytování, čeští delegáti a zábavný program na míru!

Kam vyrazit

Doporučujeme zvolit osvědčené a kvalitní ubytování v letovisku, do kterého se snadno dostanete. Pokud neovládáte angličtinu nebo jiný světový jazyk, pak se vám bude určitě hodit místo, kde se s personálem domluvíte česky, nebo kde budete mít k dispozici služby českého delegáta. Chorvatsko je proto ideálním adeptem. Díky své poloze můžete na dovolenou do Chorvatska jet podle vlastních možností autokarem, který vás vyzvedne na jednom z mnoha nástupních míst po České republice, případně zvolit dopravu vlastním autem. Služby českých delegátů jsou u cestovních kanceláří samozřejmostí.

Jak ušetřit za dovolenou u moře

Cenu dovolené může ovlivňovat spousta faktorů. Pro starší lidi je ideální vyrazit k moři v červnu nebo v září, kdy v letoviscích panuje větší klid a teploty v Chorvatsku se pohybují kolem příjemných 25-30 °C (záleží na lokalitě). V letních měsících mohou teploty vystoupat do tropických výšin, které by vám nemusely dělat dobře. A právě červen a září jsou z pohledu ceny velmi výhodné měsíce, cena za dovolenou bývá zpravidla nižší než v jiných měsících. Zároveň doporučujeme využít slevových akcích first minute, většina cestovních kanceláří nabízí do konce března zajímavé ceny. Čím dřív se tedy rozhodnete, tím levněji můžete cestovat! Tak na co ještě čekáte?

TIP: Chcete se podívat na kompletní nabídku dovolené v Chorvatsku? Prohlédněte si nabídku českého specialisty na Jadran.

dovolená Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%