14. března mají svátek vaše ledviny. Nechejte se vyšetřit
Ilustrační foto: ingimage.com

14. března mají svátek vaše ledviny. Nechejte se vyšetřit

13. 3. 2019

Světový den ledvin se připomíná 14. března. Onemocnění postihují 10 procent populace a jsou často bezpříznaková. Ledviny totiž nebolí. Pokud se ovšem onemocnění zanedbá, může nastat vážný problém končící transplantací. Jedním z dobrovolných dárců je herec Karel Zíma.

Patronem nadcházejícího Světového dne ledvin se stal herec Karel Zima, který loni v září daroval ledvinu svému známému, zpěvákovi skupiny 100 °C Karlu Vaňkovi. Loni na jaře se Karel Zima dozvěděl, že jeho jmenovec má polycystické onemocnění ledvin, po kolapsu téměř zemřel a každý druhý den musí dojíždět do plzeňské nemocnice na dialýzu.

„Přišlo mi nespravedlivé, že já mám dvě zdravé a on obě nemocné. Takhle mi to přijde mnohem spravedlivější,“ glosuje s úsměvem nápad na transplantaci. Následovalo půl roku složitých vyšetření, které nakonec v srpnu potvrdily, že herec je skutečně vhodným dárcem.
Transplantace se uskutečnila 5. září a byla úspěšná. Darovaná ledvina dostala jméno Jitka. „O těch dvou "holkách" schovaných kdesi vzadu jsem se v průběhu příprav na transplantaci dozvěděl spoustu nových informací. Věda včetně medicíny udělala za posledních několik desítek let obrovský krok kupředu. Lékaři dnes dovedou zázraky,“ řekl po operaci herec.

Příznaky

Základními příznaky nemoci jsou například krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo také časté noční močení. Vyšetřit se může zájemce i z pohodlí domova na serveru www.ledvinovakalkulacka.cz. Aplikace po vyplnění jednoduchého dotazníku vypočítá, jak vysoká je pravděpodobnost, že by jeho ledvinové funkce mohly nebo nemusely být v pořádku.

Za posledních 10 let se během Světového dne ledvin vyšetřeno nechaly vyšetřit desítky tisíc lidí. Zhruba 18 procent z nich nemělo ledviny zcela v pořádku a muselo na další vyšetření. Vyšetření zdarma a bez objednání nabízí například dialyzační střediska a nefrologické ambulance společnost B. Braun Avitum. Lidé mohou chodit bez objednání a vyšetření je zcela zdarma.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%