Hrad Kašperk
Foto: autorka

Hrad Kašperk

6. 3. 2019

Již delší dobu přemýšlím o návštěvě Kašperských Hor. Jsou tam lázně, sami si vypěstují bylinky, květinky, dávají je do měšců a do koupelí s horskou vodou.

Dále se dočtu, že hrad Kašperk zve návštěvníky o jarních prázdninách na prohlídku, je vzdálen 2,5 km. To dám a výlet je na světě. Jenomže nevím co mě čeká. Jedu autobusem, postupně přistupují starší lidé, jedni se baví, že jdou s holemi kolem vody, druzí na hrad. Tak se tedy přidám k mužům a ejhle, po domluvě zjišťuji, že chtějí jít sami, že jdou pomalu a budou fotit. Tak mě nasměrují na modrou značku, které se mám držet, že tam tudy šli včera a teď jdou jinudy. Sejdeme se na hradu, tak jo, na viděnou. Nikde nikdo, velké haly pro skot a ohradníky. V dáli asi čtyři chalupy. tak tam zamířím, ale už je tam jiná značka, tak se vracím a směruje mě to do lesa do kopce. Bylo krásné počasí, v lese se šlo také dobře a před sebou vidím staršího člověka, tak na něj volám, zda jdu dobře na hrad a dobíhám ho. Vidím, že má francouzskou hůl, tak mu říkám, máte telefon, kdybyste upadl? Nemám. Je mi 77 let, mám operovaný obě kyčle, ta první bolí, ale už jsem starý. Hajný říkal, že tady je souška, tak se jdu na ni podívat. Víte, já jsem z Rumunska, přišli jsme sem jen něco v kapsách, jinak nám to Maďaři sebrali. Když bylo ještě hospodářství, tak to šlo, když to zabrali, tak to stálo za h...o. Loučím se, spěchám a on za mnou ještě volá, kudy mám jít, že přijdu do údolí a pak přímo na hrádek a hrad.

Konečně jsem na asfaltové cestě a vede do Žlíbku, vidím koryto, o kterém mně povídal, a za nim přímo mezi chaupama směrovku na hrádek.

Ptám se pána, který pije kávu na balkoně, kam mám jít, on říká na hrádek, je to na Vaše nebezpečí, je tam ještě sníh. Jděte rovnou po silnici, to Vás zavede na hrad. Vidím již skupinky lidí s dětmi, česky i německy mluvící, hrad Kašperk, fotím a pánové jsou zde také. Žádná děla na krku nemají, amatéři. Vyprávíme si cestu, oni jsou více zdrceni než já. Dáme si kávu a odpočineme.

Vypravuji se na zpáteční cestu, již kratší přes Kavrlík a do Kašperských Hor. Mají krásně velké náměstí a těším se, že se sem vrátím.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%