Snachy a tchýně
Ilustrační foto: pixabay.com

Snachy a tchýně

8. 3. 2019

Mezinárodní den žen už zaplať pánbů není přehlídkou podroušených gratulantů s rudým karafiátem v ruce. Americké švadlenky v roce 1908 neměly tušení, jak se dá takový svátek časem zprofanovat, ale důvod k oslavě ženy zůstává…

Přinést mamince nebo babičce pěknou kytici a věnovat jí svůj čas, to by se asi mělo stávat častěji než jednou do roka. A v některých případech je třeba vzdát hold i tchýním. Jedna taková mi před léty napsala do rádia. V dlouhém dopise nazvala svého vlastního syna zlosynem, který opustil rodinu, zatímco s láskou a obdivem psala o své snaše. I moje maminka měla lepší vztah se svojí tchýní než s vlastní matkou…

Já mám taky své zážitky a pocity v roli tchýně. Tohle ne příliš libozvučné české slovo přináší téma na jednu stranu ožehavé a citlivé, na druhou stranu ovšem velmi vděčné.

Mám dvě snachy. A jak už to v mojí rozvětvené rodině chodí, jedna je vlastní a druhá nevlastní. Respektive, jedna je od vlastího syna, druhá od vyvdaného. To však nic nemění na tom, že před pár lety společně vymyslely „dámskou jízdu“ a přizvaly mě jako její šoférku. S pražskou snaškou jsme odjely za tou druhou do Teplic.

Užívaly jsme si to měrou vrchovatou. Dlouhou procházku jsme korunovaly opulentní večeří ve stylové restauraci a den pak příjemně zakončily doma u televize, ve které neběžel fotbal. V pyžamu a se sklenkou v ruce jsme probraly všechna zapovězená tabu a ještě jsme si jako bonus pustily Sex ve městě II. Ráno jsme se bez problémů vystřídaly v koupelně a vyrazily do Drážďan. Prošly jsme nákupní centrum, kafíčko, pohoda, žádný stres. Obě mé snachy plnily kabinky výstavními kousky za dobrou cenu a dožadovaly se hodnocení.  Že jim na rozdíl ode mě slušelo skoro všechno, s tím jsem se smířila bez jediné kapky závisti.

Od té doby se mnohé změnilo, teplická snaška se s mým synem a vnukem přestěhovala k mojí velké radosti do Prahy, ale na ten výlet vzpomínáme rády všechny tři. Přiznám se upřímně, že já bych asi žádnou ze svých tří tchýní nevyzvala k dvoudenní dámské jízdě... A ještě v doprovodu švagrové. Taková sestava je pro mě takřka nepředstavitelná. O to víc si našeho společného zážitku cením.

Jen mi vrtá hlavou, jestli jsem ho zažila proto, že jsem tak oblíbená tchýně, anebo mám jen štěstí na tak skvělé a velkorysé snachy…

Hezké vztahy a veselou oslavu MDŽ vám přeje

HŠ.

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%