Jacqueline Kennedyová - šťastná až ve vyšším věku
FOTO: pinterest.com

Jacqueline Kennedyová - šťastná až ve vyšším věku

16. 3. 2019

Letos by se dožila devadesáti let. Zemřela však v pouhých čtyřiašedesáti. Přestože nebyla na světě dlouho, stala se jednou z nejznámějších žen světa a mnohé ženy ji dodnes považují za jednu z ikon světové módy.

Bylo by však škoda pamatovat si ji pouze jako dobře oblečenou paničku z vlivné rodiny. Její život totiž nabral zajímavé obrátky až ve vyšším věku.

Všichni ji znají. Buďto jako perfektně oblečenou krásnou ženu oblíbeného amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho  nebo jako žalem zlomenou manželku, která ho umírajícího objímá v autě poté, co se stal obětí atentátu. Jenže v jejím životě se odehrálo mnoho dalších pozoruhodných událostí. Mnohými byla zatracována za to, že ji tragédie nezlomila, ale že začala žít život úplně nový. Ano, hodně lidí jí neodpustilo, že nezůstala navždy truchlící vdovou, ale že se vdala za jednoho z nejbohatších mužů světa Aristotela Onassise. Za zády slýchala, že je ošklivý, protivný a že si ho vzala výhradně pro peníze. V její pozoruhodné biografii s názvem Jackie po Jackovi, kterou napsal Christopher Andersen je mimo jiné vylíčena jako shopaholička, která dokázala utratit za oblečení a boty tolik peněz, že to zarazilo i samotného Onassise. Jejich blízcí v knížce vypovídají, že to už bylo opravdu co říct, protože tento miliardář k ní byl nesmírně štědrý. Ale její láska ke kožichům, botám a šperkům byla moc i na něj.

Přestože žila celý život v blahobytu, nedokázala se vyrovnat s tím, že stále byla  centrem pozornosti a že každý její krok lidé komentovali. Ti, kteří ji dobře znali, proto říkají, že klid a duševní vyrovnanost našla až ve věku kolem padesátky.

Ovdověla podruhé, ovšem finančně byla zabezpečena. A tak se mnozí lidé divili, že začala pracovat. Nechala se zaměstnat ve vydavatelství Viking Press, krátce poté přešla do vydavatelství Doubleday. Brala symbolický velmi nízký plat. Odložila nákladné šaty věhlasných návrhářů, začala nosit černý rolák,  černé kalhoty a velké sluneční brýle. Snažila se být nenápadná. Chodila pěšky do práce, pracovala jako řadová redaktorka a dělala vše proto, aby se nijak neodlišovala od svých kolegů. Což samozřejmě nešlo, protože ji i nadále provázel zájem novinářů, kteří ji fotili na každém kroku. Její kolegové ji však začali mít rádi. Povídali si o tom, že jedla obyčejné sendviče stejně jako oni. Že v zaměstnání neměla žádná privilegia a když se jí je někdo pokoušel nabízet, rázně odmítla. Dělala obyčejnou práci řadové redaktorky a zdálo se, že je konečně šťastná. V té době měla  i přítele, obchodníka Maurice Tempelsmanna. Lidé se sice divili, co vidí na obtloustlém plešatém chlapíkovi, ale oni se procházeli parky, vedli dlouhé řeči o knížkách a všichni, kdo Jackii znali, potvrdili, že zřejmě až v tomto vyšším věku našla u muže skutečné porozumění a lásku.

Stál při jejím boku i když jí v roce 1994 lékaři diagnostikovali rakovinu. Zachovaly se fotky, kdy ji Maurice vodí po parku a musel ji přitom podpírat, jak byla vyhublá a křehká. V den, kdy jí bylo mimořádně zle, si oblékla nádherné růžové šaty značky Givenchy, na hlavu si dala oblíbený hedvábný šátek, navoněla se a poslala všechny své blízké pryč. Krátce poté zemřela.

Zdá se tedy, že žena, které se klaněli nejmocnější muži světa a byla obklopena neuvěřitelným bohatstvím a pozorností, nakonec našla spokojenost, klid a lásku až ve vyšším věku, v době, kdy začala žít život v podstatě obyčejný. Zůstalo po ní čtyřicet velmi kvalitních knih, o jejichž vydání se zasloužila. Protože svou práci knižní redaktorky brala opravdu vážně a rozuměla jí. Kdyby její konečně šťastnou fázi života nezničila nemoc, možná by toho ještě hodně dokázala. Každopádně může být pro mnoho lidí inspirací právě v tom, že se dokázala z opojení životem v luxusu dostat a snažila se být aspoň na konci svého života něco platná. Což se jí podařilo. Takže je vlastně ukázkou toho, že člověk nikdy nemůže vědět, ve které fázi života ho teprve potká to nejpěknější.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

 

 

historie osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%