Soustředím se nebo budu se soustředit?

Soustředím se nebo budu se soustředit?

15. 3. 2019

Předesílám, že nejsem žádná puristka, sama mluvím, jak mi „zobák narost“  a ani nehledám každý den v gramatice české, co se zas vyvrbilo za změny, ani nepočítám chyby těch ostatních, protože mi taky určitě nějaká ulítne.  Chápu, že každá řeč - jazyk se neustále vyvíjí, a zatímco např. čistonosoplena se jako slovo neuchytilo, dnes píšeme foneticky, čili „piš jak slyš“ a skloňujeme po česku spousty přejatých anglických slov. Doba si to žádá a lid sám si zvolí, jaká slova se budou používat, a nikdo mu do toho nebude kecat.

Skutečně nevím sama, proč, ale v poslední době mne ale doslova irituje spojení BUDU SE SOUSTŘEDIT, které zaznívá i z televize a čtu ho i ze seriózních časopisů čím dál častěji.

Určitě si řeknete, no, ta má teda starosti ! Ano, mám starosti, mám starosti o své zdraví, protože se mi vždycky zježí srst a řvu na manžela: UŽ JE TO TADY ZASE, UŽ SE ZAS NĚKDO BUDE SOUSTŘEDIT! A manžel na to: máme demokracii, ať si každej říká, co chce, když se „bude soustředit“, tak my zůstaneme na svých pozicích a SOUSTŘEDÍME SE !

Sáhla jsem po vysvětlení renomovaném - odborném a ejhle:

„Zatímco u jiných předponových sloves na -it (naučit, pověřit, vyvrcholit, začlenit) jsou tvary budu se naučit, budu pověřit... naprosto nepřijatelné, tvar budu se soustředit dnes už za nekorektní považovat nelze."

   Tak, a mám to ! No jo, já vážně zaspala a nezaznamenala jsem změnu v české gramatice. Je to moje chyba, má veliká chyba, promiňte…ale prosím, prosíííím, nemohli bychom ještě aspoň nějaký čas používat to zvukomalebné soustředím se na to či ono místo uši rvoucího budu se soustředit ???

 

P.S.: Text k obrázku: Nerušit...právě se chystám, že se na vás budu soustředit...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%