Kam nechodí slunce, tam chodí lékař
Ilustrační foto: pixabay.com

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

20. 3. 2019

Březen, a duben zvláště, jsou měsíce charakteristické svým nestálým, nejistým, proměnlivým, zkrátka bláznivým počasím. Koneckonců, už to nějakou dobu pociťujeme. Připraveni bychom měli být na všechno.

Na prudké změny teplot, déšť, sněhové vločky, ale i na ostré sluneční paprsky. Však se na ně celou zimu těšíme! A není divu, sluneční svit navozuje u většiny lidí lepší a radostnější náladu. A navíc, jak praví známé české přísloví: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“

Jistě si mnozí z vás vzpomenou na bledou, churavou a nanicovatou princeznu Zubejdu z pera Karla Čapka. Do komnat jí ani paprsek slunka nezasvítil, až přišel Dr. Voštěp, pokácel stromy kolem sultánova zámku a princezna Solimánská se účinkem světla, vzduchu, sluníčka a prosté stravy uzdravila. Avšak při rozhodování o platnosti výše zmíněného přísloví bychom měli vzít v potaz také nežádoucí účinky se slunečním svitem spojené.

Na co bychom měli být opatrní
Jedním z nežádoucích účinků intenzivního pobytu na slunci je předčasné stárnutí kůže. Stárnutí kůže je jev přirozený, stejně jako stárnutí celého organismu. Provázejí jej typické změny na kůži, jako je tvorba vrásek, stařecké skvrny či změny v pigmentaci kůže, ztenčení kůže, křehkost kožních cév a z toho plynoucí snadná tvorba podkožních modřin i po menším poranění kůže, ztráta pružnosti a pevnosti kůže. V krajním případě může dojít i ke vzniku kožních nádorů. Za jednu z hlavních příčin předčasného stárnutí kůže se považuje ultrafialové záření. Sluneční světlo, které dopadá na zemský povrch, obsahuje ultrafialové, viditelné a infračervené záření. Z hlediska účinnosti na kůži je nejvýznamnější ultrafialové záření. Dělí se podle vlnové délky na UVB a UVA. UVB záření proniká pokožkou a vyvolává zarudnutí kůže a následně tvorbu pigmentu. UVA záření proniká hlouběji do druhé vrstvy kůže - škáry - a působí rovněž zarudnutí a následně krátkodobou pigmentaci. Při dlouhodobějším působení škodí buňkám i vazivu v kůži a podporuje rozvoj stárnutí kůže. Objevují se na ní solární keratózy - ložiska se zhrubělým a olupujícím se povrchem, která mohou být předstupněm vážného onemocnění.

„Déčko“ je důležité
Častou námitkou milovníků opalování je získávání životně důležitého vitaminu D právě ze slunečních paprsků. Je pravdou, že UVB záření umožňuje v kůži přeměnu vitaminu D3 na jeho aktivní formu, při dostatečném přísunu vitaminu D3 potravou. Podle vědců však k tomuto ději stačí expozice sluncem v jarních a letních obdobích v délce 1 hodiny jedenkrát týdně na plochu kůže velikosti obličeje. Berte, neberte. A proč je vitamin D tak důležitý? Působí totiž na vstřebávání vápníku ve střevě a na jeho ukládání do tkání. Ocení ho také naše kosti. Zasahuje i do metabolismu fosforu.

V potravě se vyskytuje vitamin D3 zejména ve vaječném žloutku, v rybím a jaterním tuku, v době pobytu skotu na slunci i v mléčném tuku. Nedostatek vitaminu D3 způsobuje onemocnění zvané křivice, v našich podmínkách se ale již nevyskytuje. U dospělého je výrazem nedostatku tohoto vitaminu osteopenie (předstupeň osteoporózy), zejména u starších lidí následně "křehkost" kostí a sklon ke zlomeninám. Abychom předešli nežádoucímu vlivu ultrafialového záření a předčasnému stárnutí kůže, včetně možných komplikací s tímto spojených, je důležitá fotoprotekce, tedy ochrana před nechtěnými účinky slunečního záření.

Jak se můžeme chránit?
1. Měli bychom omezit pobyt na přímém slunci v letním období mezi 12-15 hodinou.
2. Ve zmíněných hodinách volíme raději pobyt ve stínu.
3. Kůži na přímém slunci chráníme oděvem. Více nás ochrání tmavý nebo barevný oděv, oděv sepraný, případně s příměsí umělých vláken, hlavu „pojistí“ klobouk, oči sluneční brýle.
4. Nezapomínáme ani na ochranné fotoprotektivní prostředky - sunscreeny- jedná se o nejrůznější krémy, oleje, mléka, které se nanášejí na kůži a chrání před účinky slunečního záření. Ochrana se udává značením SPF: čím vyšší číslo, tím by měla být lepší účinnost, ale je dobré zkoušet, co nám nejvíce vyhovuje.

Každému z nás vyhovuje něco jiného. Někdo pobyt na slunci miluje, jiný se mu raději vyhýbá, přesto však obecně dodává sílu i dobrou náladu. Starší, z praxe „poučené ročníky“, dobře vědí, co jim dělá dobře. Zahrádkáři by mohli vyprávět, kolik energie si se soumrakem odnesou ze slunečného dne, byť se v jeho průběhu většinu času intenzivně pohybovali. Lidé s lupenkou na slunce čekají jako na smilování. Ale určitě nejen oni. Však už se brzy dočkáme!

A jako všude jinde, i v této otázce se lze setkat s názory zcela opačnými, které opalování jednoznačně vychvalují a doporučují. Určitě nic nepokazíme, spolehneme-li se na jiné české přísloví, které doporučuje: „Všeho s mírou.“

zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%