Zemřel herec Stanislav Zindulka
FOTO: Česká televize

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14. 3. 2019

Ve věku 86 let zemřel člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka. Ztvárnil mnoho televizních i divadelních rolí. Za vedlejší roli ve filmu Babí léto byl oceněn Českým lvem.

Narodil se 5. května 1932. K herectví ho přivedli nejen jeho rodiče, kteří hráli ochotnické divadlo, ale i jeho nos. Divadlo a divadelní šatny mu totiž natolik zavoněly, že se z toho prostě musela stát láska na celý život. Na prknech, která znamenají svět, stál poprvé už v pěti letech. Od té chvíle jde až do dneška téměř z role do role.

Po absolvování pražské DAMU hrál 12 let v Hradci Králové, poté 22 let v Divadle bratří Mrštíků a při tom dlouhá léta spolupracoval i s loutkovým divadlem Radost. Vedle herectví se v Brně věnoval také pedagogické činnosti. Na tamější konzervatoři učil v letech 1968 - 1975, kdy musel ze školy odejít z politických důvodů. Pro špatný kádrový profil nemohl dlouho vystupovat ani na pražských divadelních scénách. To se změnilo v roce 1989. Z Brna odešel do Městských divadel pražských, kde odehrál 5 sezon. Od roku 1994 je členem pražského Činoherního klubu, vedle toho také často hostuje.

Filmový či televizní divák si ho vybaví především jako "velkého herce malých rolí". V polovině osmdesátých let jej proslavila role v seriálu VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE. Často hraje v pohádkách (například ANDĚL PÁNĚ či KOUZELNÝ MĚŠEC), ale objevil se mj. také ve známých snímcích HANELE, BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA nebo BUMERANG i v úspěšných seriálech (BYLO NÁS PĚT či ČETNICKÉ HUMORESKY). Popularitu mezi nejmenšími diváky mu získala i role kouzelného dědy v Kouzelné školce České Televize.

V roce 2001 získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Edy v BABÍM LÉTĚ.

Intenzivně pracoval i v pokročilém věku, natáčel např. Hořící keř o Janu Palachovi,  Správnej dres nebo Zločin v Polné. Poslední položkou v jeho dlouhé filmografii je Narušitel z roku 2019.

(S využitím Česko-slovenské filmové databáze)

 

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%