Jak ulevit očím od alergie
Ilustračmí foto: pixabay.com

Jak ulevit očím od alergie

19. 3. 2019

Pylová sezóna v Česku začala naplno. Během brzkého jara alergiky trápí pyly stromů a keřů. Projevy alergií jsou nejen nepříjemné, ale například neléčená oční alergie může být pro zrak nebezpečná.

Nějaká forma alergie trápí zhruba každého třetího Čecha, každý druhý alergik se se navíc potýká s očními problémy. „Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to jsou příznaky oční alergie, která bývá spojena se sennou rýmou. Často dochází i na zánět spojivek. Ty se nejčastěji objevují během jara, mohou ovšem vznikat po celý rok,“ upozorňuje oční lékař Pavel Stodůlka.

Zbavit se nepříjemných projevů oční alergie nebo očím alespoň částečně ulevit jde několika způsoby. „Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl pomohou sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Také je dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky zmírní oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, mají také vliv na zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad," dodává Pavel Stodůlka. Při pocitu svědění mají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže ještě zhoršit.

Alergie mohou propuknout kdykoli během života, spousta lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se o alergii jedná. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. Pokud má člověk pocit, že trpí oční alergií, měl by co nejdříve navštívit očního lékaře. Předepsané oční kapky nebo léky v naprosté většině případů nepříjemné příznaky výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní.

"Dlouhodobě neléčená oční alergie může však vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může vést k závažnému postižení oka i s trvalými následky na kvalitě zraku,“ varoval Pavel Stodůlka z oční kliniky Gemini.

oči
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.