Čtvero zastavení
fota Eva Krausová

Čtvero zastavení

22. 3. 2019

Za minulých časů by šlo o Sedmero zastavení, dnes je to jiné. Hned vysvětlím. Vydala jsem se s Megí ke Křížové cestě ke kostelu Povýšení svatého Kříže do Vtelna.

Křížová cesta vedla původně z Libkovic do Mariánských Radčic. Tenkrát tam bylo 7 kapliček, proto sedmero zastavení. Nyní tam jsou jen čtyři. Křížová cesta /4 kapličky/ byla přestěhována ke kostelu do Vtelna.

Mnoho Mostečanů ani neví, co je zde za skvosty, netuší, že tu nestojí jen přesunutý Děkanský kostel. Pravda, ani já jsem leccos v minulosti netušila, a tak jsem ani nestihla tato místa navštívit s rodiči...

A ač byl silný vítr, vydaly jsme se s Megí pěšky ke kostelu. Ušly jsme móóóc km, na zapáteční cestě jsem sotva došla. No, jsme postarší dámy s Megí, sil ubývá. Přesto jsme to nevzdaly a ani zpět jsme nejely autobusem. Jezdí tam linka č.5, zastávka Vodárna u areálu Benedikt, ale jezdí i do Vtelna.

My jsme se s Megí vydaly přes vodní areál "Benďák". Mimo vodní hrátky je tam i sportovní vyžití ap. Poté následovala cesta ke kostelu. Možná je dobře, že je kostel i Křížová cesta mimo Most bokem, alespoň tyto památky neničí vandalové. Je ale pravda, že kostel by potřeboval už opravu. U kostela je malý hřbitov, tam jsem vyfotila kříž, který mne zaujal. Konají se tam vždy v neděli od 15 hod. mše, na rozdíl od Děkanského kostela, který je přes zimu uzavřen, což nechápu...

Kostel v roce 1710 vyhořel. Vtelno bylo v té době majetkem cisterciáckého kláštera v Oseku. /mimochodem klášter v Oseku je nádherný/.

Můžete se i podívat na krátké video Kostel Povýšení... & Křížová cesta.

I vám, čtenářům "Íčka", přejeme pevný krok na vašich toulkách. Eva & Megí

P.S. Nemějme srdce kamenná, ač to jedno se mi zalíbilo na Křížové cestě.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.