Jak dlouho budete čekat na vnoučata? Biologický věk vaječníků lze zjistit z krve
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak dlouho budete čekat na vnoučata? Biologický věk vaječníků lze zjistit z krve

19. 3. 2019

Pro mnohé z vás může být tato otázka docela zásadní. Děti už máte dost dlouho dospělé, samostatné, s vlastním bytem, a dokonce i s partnerem. Práci mají dobrou a peníze jim také nechybí. Tak proč ještě nemají děti? Jak dlouho budou čekat?

„Univerzální odpověď vám nikdo nedá, ale pokud se na miminko ještě žena necítí a je jí víc než 28 let, doporučuji zjistit ovariální rezervu pomocí krevního testu AMH,“ říká docent Radek Kučera z Oddělení imunochemické diagnostiky, Fakultní nemocnice Plzeň. „Prostřednictvím stanovení koncentrace AMH (Antimülleriánský hormon) v krvi může žena zjistit „biologický věk“ svých vaječníků. Množství tohoto hormonu totiž závisí na počtu vajíček. Čím starší je žena, tím méně vajíček má k dispozici a tím nižší je i koncentrace AMH v krvi.“

Věk je důležitý
Vrchol plodnosti podle produkce AMH v průběhu života ženy nastává mezi 23. – 27. rokem, potom začíná šance na přirozené početí klesat. Po 30. roce je šance přibližně 20 % a po 35. roce 15 %. Každá žena je individualita, proto může mít toto vyšetření velký význam. Lze jej doporučit i u žen, které se snaží otěhotnět déle než rok, nebo těm, kterým je více než 35 let a nemohou otěhotnět déle než 6 měsíců. U žen s nižšími hodnotami AMH bývá také větší výskyt potratů, a proto je dobré přizpůsobit péči o ženu výsledkům testů. Otěhotnění u nízkých hladin AMH samozřejmě není vyloučené, je pouze nutné očekávat s větší pravděpodobností komplikace.

Stanovení koncentrace AMH pomáhá při procesu asistované reprodukce. Dále se využívá při diagnostice syndromu polycystických ovárií, k monitoringu léčby nádorů granulózových buněk vaječníků, ke sledování změn ovariální rezervy po užívání cytostatik a po radioterapii, ale také při odhadování nástupu menopauzy. Neméně důležité je využití v dětské endokrinologii. Podrobné informace získáte na laboratornitesty.cz

Pro budoucí maminky, které mají problém s otěhotněním nebo z jakéhokoliv důvodu odsouvají založení vlastní rodiny, je vyšetření antimülleriánského hormonu velmi důležité. Požádat si o něj mohou svého gynekologa, nebo přímo laboratoř, která tento test provádí. Vyhodnocení však patří zásadně do rukou lékaře, který může případně navrhnout další postup. Toto vyšetření není hrazeno ze zdravotního pojištění, cena se pohybuje mezi 700 až 1 200 Kč, záleží na laboratoři. V každém případě je dobré vědět, že má každá žena možnost vyšetření AMH podstoupit a mít dostatek informací k uskutečnění závažných životních rozhodnutí.

 

Lenka Sládková pro i60.cz

vnoučata zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.