Za rytíři z Blaníku: Výlet pro celou rodinu
FOTO: commons.wikimedia.org

Za rytíři z Blaníku: Výlet pro celou rodinu

19. 3. 2019

Bájný vrch, ze kterého vyjede armáda rytířů, až bude českým zemím nejhůře, není tak hojně navštěvovaný jako Říp. Mnozí ani nevědí, kde se vlastně nachází, což je rozhodně škoda. Návštěva Blaníku totiž stojí za to.

Vrch Blaník se vlastně nejmenuje Blaník, ale Velký Blaník a najdete ho ve Středočeském kraji nad obcí Louňovice pod Blaníkem, v jeho sousedství se nachází Malý Blaník. Oba vrchy jsou svým geniem loci zajímavé a když už se na ten pravý Blaník vypravíte, můžete rovnou navštívit i jeho menšího brášku. Procházka na oba vrchy není příliš fyzicky náročná - na vrcholky obou hor vede červená turistická stezka a nemáte se kde ztratit.

Velký Blaník: Ložnice blanických rytířů

Do Louňovic pod Blaníkem se pohodlně dostanete autem, stačí jet po dálnici D1, odbočit u sjezdu na Vlašim a pak už jen Vlašimí projet a držet se ukazatelů na Louňovice pod Blaníkem. Přímo v obci můžete zaparkovat na náměstí, zapnout na mobilu turistické mapy a vydat se polními pěšinami vzhůru na oba Blaníky nebo projedete obcí a zaparkujete až na rozcestí Mezi Blaníky. Odtud pak po červené začnete stoupat k vrcholové rozhledně. Stezka je lemovaná informačními tabulemi o historii Blaníku a interaktivními sloupy s informacemi o okolní fauně a flóře pro děti.

Okolo samotného vrcholku si můžete udělat okruh, abyste nešli tam a zpět stejnou cestou. Zhruba 300 metrů od rozhledny je rozcestník ukazující kratší cestu pro fyzicky zdatné (to znamená, že celá cesta vede do prudšího kopce) a delší cestu pro ostatní a rodiny s kočárky, která je sice povlovnější, ale na závěr vás stoupání stejně nemine. Doporučujeme to vzít nahoru kratší cestou a vracet se tou delší. Na zpáteční cestě se můžete zastavit také u Veřejové skály, odkud mají rytíři vyjíždět. Rozhledna na vrcholu je otevřena celoročně a kromě výhledů nabízí také občerstvení, které vám určitě přijde vhod, a vrcholové razítko.

Zajímavost: Na Veřejové skály si všimněte zvláštní horniny, ze které je tvořena. Jedná se o ortorulu blanického typu, 520 milionů let starou horninu, ve které najdete kousky černého turmalínu. A při troše pozornosti vám neuniknou ani tzv. čertovy mísy, tedy přírodní skalní hrnce vzniklé vyvětráváním horniny.

Malý Blaník: Na zříceninu hradu a poutní kaple

Na Malý Blaník vede pouze jedna stezka, také červená, která se nejprve vine lesem a v závěrečné pasáží míří strměji k vrcholu. Nejedná se ovšem o žádný horolezecký výstup - na Malý Blaník se pohodlně dostane i kočárek. Z lesa vyjdete přímo pod zříceninu poutní kaple svaté Máří Magdaleny, kterou nechal zrušit už císař Josef II. Kousek od kaple se nachází rozvaliny údajného hrádku. Na první pohled vás ovšem zaujme jiná věc - ačkoliv les v okolí tvoří převážně listnaté stromy, přímo uprostřed kaple se doslova tyčí mohutný, podle pověsti přes 200 let starý smrk, zvaný Velký Mnich.

Na vršek Malého Blaníku, ležící doslova pár kroků od kaple, se dostanete také jednoduše a nahoře najdete krabičku s turistickým razítkem. Jen to občerstvení si budete muset nahoru vynést sami a žádné výhledy vás také nečekají. Přesto má celé místo něco do sebe a návštěvy litovat nebudete. Možná vám bude na Malém Blaníku dokonce i příjemněji než na turisticky frekventovanějším a známějším Velkém Blaníku.

Doporučujeme: Chystáte se na turistický výlet do zahraničí? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění, která vás i vaši peněženku ochrání v případě úrazů a dalších zdravotních komplikací. U ČSOB Pojišťovny ho seženete už za pouhých 15 korun na den.

Kondrac: Románský Bartoloměj

Cestou do Louňovic budete projíždět obcí Kondrac, která leží hned vedle, a minete kostel sv. Bartoloměje, který vás možná zaujme netypickými věžičkami. Ty jsou totiž postaveny v románském slohu a část kostela s nimi pochází ze 12. století. Uvnitř kostela pak najdete cennou románskou nástěnnou malbu z legendy o neznámém světci. I když se na své cestě na Blaník v kondrackém kostele možná nezastavíte, alespoň jeho románské věže si cestou kolem určitě prohlédněte.

cestování Tip na výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%