Desatero, jak vést děti k lásce k pohybu
Foto: FISAF.CZ

Desatero, jak vést děti k lásce k pohybu

26. 3. 2019

Postavení sportu dnes vůbec není jednoduché. Má totiž velmi silné a jen těžko překonatelné soupeře. Ve světě plném techniky je stále těžší dítě nadchnout a vybrat tu správnou aktivitu, která ho bude bavit. A přitom to nejdůležitější je, aby se pohyb stal samozřejmou součástí jeho života hned od začátku. 

1. Nikoho neporovnáváme
Každé dítě je jinak nadané, a to je důležité při sportování respektovat. Proto je základním pravidlem vyvarovat se srovnávání. Jinak by se mohlo stát, že chuť k pohybu dítě přejde hned na začátku.

2. Každý se vždy vrací do hry
Není nic horšího (a pro nadšené děti obzvlášť), než vypadnout při hře hned v prvním kole. Je důležité vymyslet a dodržovat taková pravidla, aby každé dítě mohlo být stále součástí hry a vždy se rychle znovu zapojilo.

3. Sportují všechny děti bez rozdílu
Děti je důležité učit přistupovat ke sportu bez předsudků. Pohyb je vhodný pro všechny a každé dítě nakonec samo zjistí, který sport ho baví nejvíc a v jaké míře.

4. Spolupracujeme s ostatními trenéry
Důležitý je profesionální přístup, který spočívá i ve spolupráci s trenéry z různých sportovních kurzů. Díky tomu můžeme dětem předat maximum zkušeností pří každé sportovní aktivitě.

5. Sportovat a hýbat se je zábava i životní nutnost
„Hlavním cílem projektu Děti na startu je, aby dítě považovalo sportování za samozřejmou součást svého života a vytvořilo si tak už v raném věku kladný vztah k pohybu i zdravému životnímu stylu. Pokud totiž dítě vidí, že s nadšením sportují všichni okolo, včetně dospělých, samo se snadněji zapojí,“ vysvětluje Jana Boučková, autorka projektu Děti na startu. Ten si klade za cíl naučit děti správně sportovat.

6. Při sportu je důležitá všestrannost
Často se stává, že se dítě od nízkého věku věnuje pouze jednomu sportu, a v důsledku toho se pak nerozvíjí jeho pohybová všestrannost. Vznikají paradoxy, kdy malý sportovec sice dává góly, ale neudělá kotrmelec. Proto je předčasná specializace spíše na škodu.

7. Nezapomínáme na zdravou životosprávu
Učit děti správně se stravovat, není v dnešní době vůbec jednoduché. Reklamy na ně útočí ze všech stran a je těžké vysvětlit jim, proč je lepší dát přednost jogurtu s ovocem než tomu s bonbóny a hračkou… Proto je důležité dětem hravě a jednoduše vysvětlovat, proč jsou zdravé potraviny pro tělo tolik potřebné a v čem jim pomáhají.

8. Správné držení těla – dobrý návyk do budoucna
Při cvičení je dobré klást u dětí důraz na správné držení těla a rozvoj základní pohybové motoriky – dobře ovládat své tělo, správně běhat, udělat kotrmelec, skákat, padat, nebát se míče.

9. Komunikace i bezpečnost
Pro děti je přínosem pobyt v kolektivu, kde se také naučí osvojovat si pravidla hry fair play. Zároveň je důležité je hned na začátku seznámit s tím, jak bezpečně sportovat a používat pomůcky či nářadí, které jsou pro ně velkým lákadlem.

10. Poradíme s výběrem další sportovní aktivity
Nevíte, který sport je vhodný pro vaše dítě? Poraďte se s odborníky. Například z celonárodního projektu Děti na startu, který organizuje Český svaz aerobiku a fitness. Ten běží už od roku 2014. Od té doby se do něj zapojilo celkem 229 různých středisek a 7 500 dětí!

 

 

 

vnoučata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%