Galerie otevřela stálou
expozici starého umění

Galerie otevřela stálou
expozici starého umění

11. 10. 2012

Národní galerie otevřela ve Šternberském paláci na Hradčanech poslední část stálé expozice starého evropského umění. Vystavuje v ní nejslavnější tvůrce holandského, italského, vlámského, španělského a francouzského umění od 16. do 18. století od Rembrandta, Halse, Tintoretta, Tiepola, Rubense či El Greca až po Goyu nebo Bouchera.

Novou instalaci doprovázejí rozšířené popisky děl, které vedle autora, názvu a vročení díla více informují o jednotlivých malbách či plastikách. Informační panely uvádějí návštěvníka do historického a uměleckého kontextu vystavených děl.

Návštěvnickým magnetem obnovené stálé expozice se může podle pořadatelů stát obraz Josepha Heintze mladšího, známého také jako Giuseppe Enzo, jehož námětem je Dís jedoucí z Tartaru. Heintz (kolem 1600 až 1678) byl obdivovatelem díla Hieronyma Bosche. Právě Boschovy vize v kombinaci s hodnotami benátského malířství 17. století po svém využil u této kompozice, v níž bůh podsvětí Dís (Hádés) vyjíždí na voze s koňským čtyřspřežím z ohněm osvětleného Tartaru. Dísovu ponurou říši obývají na obraze monstra a příšery, malované podle Boschova vzoru.

Obraz byl dosud málo vystavován, naposledy před 14 lety. Dílo Národní galerii zapůjčilo Městské muzeum v Mariánských Lázních.

Přestávku po výstavě Rembrandt & Co., která skončila na jaře, využila NG pro zřízení nového prostoru pro krátkodobé výstavy. Zahajuje v něm výstavou Mistrovská díla rakouského a německého malířství 19. století. Představuje kolekci obrazů, v níž nechybějí díla Caspara Davida Friedricha, Carla Spitzwega či Ferdinanda Georga Waldmüllera. Mnohá z těchto pláten nemohli návštěvníci Národní galerie v Praze spatřit dlouhá desetiletí.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.