Krásy západní Sardinie
FOTO: Delfin travel

Krásy západní Sardinie

21. 3. 2019

Historická městečka, která nejsou ani moc velká, ani moc malá na pěší výlety. Rovná krajina ideální pro milovníky cyklistiky. Nespočet italských restaurací nabízejících delikatesy pro všechny chuťové pohárky. Vítejte na západním pobřeží Sardinie.

Italský ostrov Sardinie je jednou z nejoblíbenějších destinací turistů z celé Evropy. Pokud je vaše představa ideální dovolené čas strávený jak aktivně, tak relaxem na pláži, provincie Oristano může být dost dobře rájem, o kterém jste se ještě nedoslechli a který ještě není přeplněn turisty.

2.jpg

Oristano, město, kde se psaly dějiny (a také zákony)
Oristano, známé především pro svou bohatou historii, je hlavním městem stejnojmenné malé provincie na západním pobřeží Sardinie. Provincií se tato oblast právoplatně stala až v roce 1974, ale její příběh sahá daleko do historie.

Náměstí Piazza Eleonora je nejvýznamnějším bodem malebného historického centra Oristana, jehož stavby navozují středověkou atmosféru. Právě zde stojí pomník se sochou slavné vládkyně a městské rodačky Eleonory d'Arborea. Známá sardinská hrdinka se zasloužila o to, že koncem 14. století vešel v platnost zákoník Carta de Logu, který v mnohém předběhl svou dobu a zůstal platný až do poloviny 19. století. Právě tento spis zákonů byl prvním krůčkem k zavedení ústavy a právního státu, jaký známe dnes.

3.jpg

Mezi četnými památkami jen těžko přehlédnete katedrálu zasvěcenou Panně Marii, jejíž věž je vidět téměř ze všech koutů Oristana. Nejstarší chrám na Sardinii pochází z 12. století a dodnes je využíván. Pokud budete mít chvilku, zajděte se podívat na místní bohoslužbu.

4.jpg

Objevování krás Oristana může být vyčerpávající, a tak je dobré vědět, kde se můžete na zbytek výletu něčím posilnit. V okolí náměstí Piazza Roma najdete tolik restaurací, kaváren a barů, že budete mít nakonec problém rozhodnout se pouze pro jeden z nich. Pokud je jídlo vaší vášní, doporučujeme zastavit se v nenápadné restauraci Lo Zen. Hosté si zde pochvalují především výborné těstoviny (tak jak je v Itálii téměř normou), mořské plody, ale především obrovské porce za příznivé ceny.

5.jpg

Přímořská pohoda v městečku Arborea
Necelých 30 kilometrů jižně od Oristana, uprostřed údolí Riu Mannu, leží o něco menší městečko Arborea. Jeho okolí nepůsobí na první pohled zrovna pohostinně. Písečnou krajinu drží pohromadě především silnice spojující nespočet farem obklopených zelenými políčky plnými nejrůznějších plodin, kterým se zde překvapivě velmi daří. Místní zemědělci pěstují vše možné od obilovin, slavné rýže arborio přes vodní melouny a jahody až po eukalyptus. A k této části ostrova samozřejmě neodmyslitelně patří také vinná réva a z ní vyráběné červené víno, které je perlou místní gastronomie stejně tak jako pečení úhoři či parmice a výborné sýry.

6.jpg

Budovy v centru Arborey na první pohled prozrazují, že zde nestojí dlouhá staletí. Městečko bylo založeno až ve 20. letech minulého století italskou fašistickou vládou na místě vysušených mokřadů, kterými byla tato část Sardinie protkaná. Tehdy sem přesídlily tisíce rolníků z pevninské části Itálie.

7.jpg

Tento kousek sardinského pobřeží nabízí stejně nádherné pláže jako zbytek ostrova, ale navíc také svěží borové lesy a sladkovodní rybníky s velice bohatou faunou zahrnující stovky vzácných ptáků. Milovníci koní ocení ideální podmínky pro projížďky v přírodě, což je zde oblíbená aktivita. Dosyta si užijete i kouzlo starobylých rybářských vesniček, kde si pochutnáte na čerstvých úlovcích ze Středozemního moře.

8.jpg

cestování Itálie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%